Η επόμενη συνάντηση του συλλόγου μας θα γίνει την Τετάρτη 27/2 στις 20:30. Θα δοθεί ομιλία με θέμα «Ομήρου Οδύσσεια: Δύο Προφητείες – Δύο Αστρονομικά Φαινόμενα. Χρονικός προσδιορισμός της επιστροφής του Οδυσσέα» από την κ. Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, Επίκ. Καθηγήτρια Αστρονομίας στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περίληψη ομιλίας
Είναι γνωστό ότι στα Ομηρικά Έπη γίνεται αναφορά σε διάφορα αστρονομικά φαινόμενα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και μια ηλιακή έκλειψη, την οποία πρώτος επεσήμανε ο Ηράκλειτος εκ Πόντου τον 5ο αιώνα π.χ., που έγινε ορατή στα Ιόνια Νησιά κατά την ώρα της θανάτωσης των μνηστήρων από τον Οδυσσέα. Τρεις δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά ταύτισαν αυτή την έκλειψη, με την ολική έκλειψη Ηλίου της 16 Απριλίου 1178 π.Χ. Όμως κατόπιν προσεκτικής μελέτης του ομηρικού κειμένου γίνεται σαφές ότι η εποχή της επιστροφής του Οδυσσέα που περιγράφεται λεπτομερώς είναι φθινόπωρο και όχι άνοιξη. Έτσι μια τέταρτη δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό έρχεται να δώσει πληρέστερη περιγραφή και να καταλήξει ότι η ομηρική έκλειψη ταυτίζεται με την δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη της 30 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. που έγινε ορατή στα Ιόνια Νησιά ως μερική έκλειψη Ηλίου με σημαντική κάλυψη των 3/4 του ηλιακού δίσκου. Στην συγκεκριμένη παρουσίαση θα παρατεθούν λεπτομερώς όλα τα στοιχεία. Επίσης θα γίνει αναφορά στους αστερισμούς που οδήγησαν τον Οδυσσέα στο ταξίδι της επιστροφής. Επίσης αποδεικνύεται, ότι οι δυο προφητείες που αναφέρονται στην Οδύσσεια αντιστοιχούν σε δύο αστρονομικά φαινόμενα, την προαναφερόμενη ηλιακή έκλειψη και μια βροχή διαττόντων αστέρων με ακτινοβόλο σημείο τις Πλειάδες του Ταύρου. Τα σχετικά στοιχεία και για αυτό το δεύτερο αστρονομικό φαινόμενο θα αναφερθούν στην συγκεκριμένη παρουσίαση καθώς είναι μέρος μιας ακόμη δεκτής προς δημοσίευση εργασίας σε διεθνές περιοδικό.

Χώρος της συνάντησης είναι το Εργαστήριο Αστρονομίας που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του Κτιρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτίριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτίριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται όπισθεν της πρυτανείας και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη: http://g.co/maps/ntkdq
Για να φτάσετε στο εργαστήριο αστρονομίας μπορείτε να μπείτε από την κεντρική είσοδο και να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα στο αριστερό μέρος του κτιρίου για να φτάσετε στον δεύτερο όροφο. Η είσοδος του εργαστηρίου βρίσκεται στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου.

Η συνάντηση είναι ανοικτή για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.