Την Τετάρτη 4 Απριλίου και ώρα 20:15 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη  εκδήλωση του συλλόγου μας. Το πρόγραμμα της Τετάρτης θα περιλαμβάνει  ομιλία με τίτλο “Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου”.

Ομιλήτρια: Νεκταρία Α. Β. Γκιζάνη, Πτυχίο Φυσικής Παν/μίου Αθηνών, Διδάκτορας Ραδιοαστρονομίας, Jodrell Bank Observatory, Univ. Of Manchester, Λέκτορας στη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ελληνικό Ανοικτό παν/μιο

Περιληψη: Η Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (Cosmic Microwave Background Radiation, CMB) είναι η ακτινοβολία μέσα στην οποία είναι βουτηγμένο το υλικό και ‘σκοτεινά υλικό’ Σύμπαν. Θεωρείται το απομεινάρι της μεγάλης έκρηξης (Big Bang) αποτελώντας έτσι έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της θεωρίας Big Βangαπό την οποία φαίνεται να ξεκίνησε το Σύμπαν πριν περίπου 18 δισεκατομμύρια χρόνια. Η CMB συνεισφέρει αποτελεσματικά στην κατανόηση της δομής και της δυναμικής του Σύμπαντος. Αποτελεί άλλη μια σημαντικότατη ανακάλυψη της Ραδιοαστρονομίας. Η παρούσα ομιλία σκοπό έχει να μας εξοικειώσει με την αρχέγονη ακτινοβολία, τα χαρακτηριστικά της, τα αποτελέσματα από τις παρατηρήσεις της  και πάνω από όλα, τη σημασία της.

Χώρος της εκδήλωσης είναι το Εργαστήριο Αστρονομίας που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του Κτιρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτίριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτίριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται όπισθεν της πρυτανείας και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:
http://g.co/maps/ntkdq
Για να φτάσετε στο εργαστήριο αστρονομίας μπορείτε να μπείτε από την κεντρική είσοδο και να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα στο αριστερό μέρος του κτιρίου για να φτάσετε στον δεύτερο όροφο. Η είσοδος του εργαστηρίου βρίσκεται στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.