Αλλαγιάννη Ναταλία – Τσούλος Νίκος
(Μέλη Ωρίωνα)

Πατρινό καρναβάλι. Ένας θεσμός που γεννήθηκε στην Πάτρα πριν από περίπου 180 χρόνια και εξελίχθηκε από τα ίδια τα καρναβαλικά πληρώματα σε μια αστείρευτη πηγή κεφιού και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους. Κάθε χρόνο χιλιάδες καρναβαλιστές από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα αισιοδοξίας, ζωντάνιας και χαράς για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
Αστρονομική Εταιρεία Πατρών «Ωρίων». Ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με πλούσια δραστηριότητα, όσον αφορά τη μετάδοση της αστρονομικής και επιστημονικής γνώσης, που η δράση του έχει πια ξεπεράσει τα όρια της πόλης που ιδρύθηκε και επεκτείνεται σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Για άλλη μια φορά ο «Ωρίωνας» κατάφερα να μας εκπλήξει! Φέτος συμμετείχε με δικό του πλήρωμα στο πατρινό καρναβάλι!

Η ιδέα για την δημιουργία του πληρώματος του Ωρίωνα και τη συμμετοχή στα καρναβαλικά δρώμενα ξεκίνησε από μια συζήτηση ανάμεσα στην παρέα των μελών του συλλόγου και αμέσως βρήκε ανταπόκριση με ενθουσιασμό. Η γιορτή του καρναβαλιού κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο 17-18 Φεβρουαρίου αλλά η προετοιμασία μας για τις δύο παρελάσεις άρχισε δύο μήνες περίπου νωρίτερα.
Με πολλή όρεξη και αισιοδοξία ξεκινήσαμε για κάτι εντελώς καινούριο για το σύλλογο μας. Οι συναντήσεις των μελών της καρναβαλικής ομάδας που είχε αναλάβει την οργάνωση του γκρουπ ήταν γεμάτες από ιδέες, κάτι που έδειχνε ευοίωνο μέλλον και όρεξη για δουλειά. Θέλαμε να προσφέρουμε, σε έναν σύλλογο που είχαμε δεθεί, στα υπόλοιπα μέλη που μας εμπιστεύτηκαν, όπως και στους φίλους του συλλόγου που στηρίζουν κάθε νέο μας εγχείρημα. Το όνομα του γκρουπ και το θέμα των στολών που επιλέξαμε φέτος ακολούθησε τη γενική μας διάθεση να δώσουμε μια “αστρονομική νότα” σε αυτήν την συμμετοχή μας στο καρναβάλι, προωθώντας με τον χιουμοριστικό αυτό τρόπο το πάθος που ενώνει όλα τα μέλη του συλλόγου για την αστρονομία και την επιστήμη γενικότερα. Γεννήθηκε έτσι το γκρουπ: Άστρα βράστα με διαφορετική αντρική και γυναικεία στολή (γαλαξίες και μαύρες τρύπες αντίστοιχα).

Επιλέξαμε όχι απλά να συμμετέχουμε στο πατρινό καρναβάλι αλλά να “βγάλουμε’’ δικό μας γκρουπ και ταυτόχρονα με την προετοιμασία γι’ αυτό, να ακολουθήσουμε και το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού. Το 53ο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού πραγματοποιήθηκε το διάστημα 27 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου και περιελάμβανε πλήθος διαφορετικών και περίεργων δραστηριοτήτων και δοκιμασιών: αναζητήσεις και πλοήγηση μέσα στην πόλη της Πάτρας, ανεύρεση ταυρομάχων και βατραχανθρώπων, ισορροπία σε δοκό, αναζήτηση δίκροκων αυγών και δημιουργία οχήματος ιδιοκατασκευης με οδηγό και φάρο, ερωτήσεις γνώσεων και μετάφραση ιερογλυφικών, εικαστικές δημιουργίες και παρουσίαση θεατρικού/παντομίμας. Με το τελευταίο να αποτελεί όχι και το πιο δυνατό μας σημείο, αλλά σίγουρα το πιο διασκεδαστικό, αποτέλεσμα της ευρηματικότητας, του αυτοσχεδιασμού, της φαντασίας και των ιδιαίτερα εμπνευσμένων προσωπικών πινελιών των μελών που συμμετείχαν, η καρναβαλική μας ομάδα βρέθηκε στην 9η θέση με 1487 βαθμούς σε σύνολο 43 συμμετεχόντων.

Το Άστρα βράστα δεν ήταν τελικά το γκρουπ που έλυσε πρώτο, τον τελικό γρίφο και βρήκε τον κρυμμένο θησαυρό, αλλά αυτό καθόλου δεν μας απογοήτευσε αλλά αντίθετα μας γέμισε προσμονή για την επόμενη συμμετοχή μας στο παιχνίδι. Ήταν άλλωστε μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλα τα μέλη που συμμετείχαν, με πρωτεύοντα στόχο να διασκεδάσουμε και να βιώσουμε τη χαρά και τον ενθουσιασμό που πηγάζει από την ομαδική προσπάθεια και την ανάπτυξη δεσμών μέσα στην ομάδα μας.

Η ομάδα πανέτοιμη να λύσει τα θέματα του κρυμμένου θησαυρού

Ο ενθουσιασμός μας εκφράστηκε δημιουργικά στη σύλληψη των σχεδίων των στολών καθώς και στην κατασκευή των απαραίτητων αξεσουάρ που τις συνόδευαν ώστε οι στολές να αποτελέσουν μια νοητή σύνδεση του βασικού αντικειμένου του συλλόγου Ωρίωνα με το γκρουπ Άστρα βράστα μέσω του οποίου συμμετείχαμε στο πατρινό καρναβάλι. Το Άστρα βράστα στηρίχθηκε τόσο στην εμπειρία μελών από προηγούμενες διοργανώσεις όσο κυρίως στην εθελοντική προσφορά των μελών του Ωρίωνα.

Οι καλλιτεχνικές μας ανησυχίες δεν περιορίστηκαν στις στολές αλλά κορυφώθηκαν με την κατασκευή της φορητής, μεγάλων διαστάσεων “μαύρης τρύπας”, με φωτιζόμενο ορίζοντα γεγονότων που μας ακολούθησε και στις δυο παρελάσεις “ρουφώντας” τα πάντα στην αλλόκοτη αυτή “τροχιά” της (στην πραγματικότητα κάποιοι γεροδεμένοι εθελοντές την κουβαλούσαν!). Σίγουρα περάσαμε σε μια άλλη διάσταση κεφιού, ζωντάνιας, αυθορμητισμού, έτη φωτός μακριά από την καθημερινότητά μας.

Η ενασχόληση για κάποια μέλη ήταν καθημερινή (κυριολεκτικά από το πρωί μέχρι και το βραδύ). Επικοινωνία με τη μοδίστρα μας, κατασκευή των αξεσουάρ μας, διαχείριση εγγραφών στο γκρουπ, προώθηση των δραστηριοτήτων μας και της προόδου των εργασιών μας στα social media κτλ.
Μόνιμο το άγχος μας: θα προλάβουν να κατασκευαστούν εγκαίρως οι στολές; να ράψουμε περισσότερους γαλαξίες; μοντέλα για φωτογράφηση έχουμε;
Διαρκής η ανησυχία μας: θα πετύχει η ιδέα της μεγάλης μαύρης τρύπας;
Έντονος επίσης ο προβληματισμός μέχρι την τελευταία στιγμή: να βάλω ασημένιο ή μπλε στρας; Θέλω και εγώ μια κόκκινη περούκα!
-Βγαίνουμε!
Το άκουσμα αυτό ήταν αρκετό για να εξαφανίσει κάθε αγωνία μας, για να αφεθούμε και να παρασυρθούμε από το ρυθμό της καρναβαλικής μουσικής. Η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση μόλις είχε αρχίσει για μας. Με καρναβαλική διάθεση διασχίσαμε μια από τις κεντρικές οδούς της πόλης με δεκάδες χιλιάδες θεατές να μας παρακολουθούν από όλα τα πεζοδρόμια και τα μπαλκόνια που περάσαμε.
Να σημειώσουμε εδώ ότι κάθε “σοβαρό” καρναβαλικό πλήρωμα διοργανώνει πάρτυ το βράδυ του Σαββάτου μετά την νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση. Και όπως αναμενόταν το Άστρα βράστα είχε φροντίσει να εξασφαλίσει έγκαιρα τον κατάλληλο χώρο και να προσφέρει μια ποιοτική, εναλλακτική, πιο χαλαρή βραδιά απέναντι στον καρναβαλικό πυρετό που επικρατούσε σε κάθε γωνιά της πόλης. Έπρεπε άλλωστε να κρατήσουμε δυνάμεις για την παρέλαση της Κυριακής.

Το πρωί της Κυριακής (δηλαδή το μεσημέρι που οι περισσότεροι από εμάς ξύπνησαν) ένα πρόχειρο φαγητό και φύγαμε για το ραντεβού με το υπόλοιπο γκρουπ (με τα πόδια – η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι σχεδόν απαγορευτική το Σαββατοκύριακο του καρναβαλιού). Με σύμμαχο τον καλό καιρό περάσαμε εκπληκτικά και η εικόνα που παρουσίασε το γκρουπ και στην κυριακάτικη παρέλαση ήταν εξαιρετική. Οι περισσότεροι δεν σταμάτησαν λεπτό να χορεύουν και φτάνοντας στο τέλος της παρέλασης ακούστηκαν διαμαρτυρίες ότι τελικά η διαδρομή ήταν πολύ μικρή και εύκολα θα το ξανακάναμε!

Το εγχείρημα πέτυχε. Σχεδόν 120 άτομα μας εμπιστεύτηκαν. Ο Ωρίωνας για άλλη μια φορά κατάφερε να μας ταξιδέψει σε άλλους γαλαξίες. Και επειδή “η ζωή τρέχει μ’ έτη φωτός”, ο σχεδιασμός για το καρναβάλι του 2019 είναι ήδη στις άμεσες προτεραιότητές μας! Βρώμικες χιονόμπαλες, ακτινίδια Χ και γ ήδη διαστρεβλώνουν το χωροχρόνο της σκέψης μας στην προσπάθεια μας να ανακαλέσουμε και να καταγράψουμε στο σύντομο αυτό σημείωμα τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε. Ευτυχώς για μας τους αστροκαρναβαλιστές το φαινόμενο του πατρινού καρναβαλιού επαναλαμβάνεται με εκπληκτική ακρίβεια. Ραντεβού το 2019!

Το βραβείο μας!