Το ξεκίνημα

Η αστρονομία στην Πάτρα έχει βαθιές ρίζες. Από το πανεπιστήμιο πέρασαν αρκετοί διαπρεπείς καθηγητές της αστρονομίας. Πέρα από την επιστημονική έρευνα που πραγματοποιούνταν, γίνονταν αρκετές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, ιδίως διαλέξεις και αστροβραδιές. Παράλληλα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πραγματοποιούνταν συναντήσεις στον χώρο του εργαστηρίου αστρονομίας όπου γινόταν συζητήσεις γύρω από θέματα που άπτονταν των επιστημών του διαστήματος.

Στα τέλη του 2000 με πρωτοβουλία των Α. Παπαλάμπρου και Κ. Γουργουλιάτου που συναντήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας www.astrovox.gr και με τη συμπαράσταση του Β. Ζαφειρόπουλου ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ομάδας αστρονομίας. Στη συνέχεια, το πρώτο τρίμηνο του 2001 αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια εταιρεία στα πρότυπα των υπόλοιπων αστρονομικών συλλόγων που υπάρχουν στην Ελλάδα με σκοπό να συνενώσει όλους τους φίλους της αστρονομίας που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα να οργανώσει μια πληθώρα δραστηριοτήτων. Έτσι τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση ιδρυτικών μελών. Αφού ψηφίστηκε το καταστατικό και συζητήθηκαν διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της εταιρείας κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για την αναγνώρισή της από το πρωτοδικείο και αποφασίστηκε η συγκρότηση της τριμελούς διοικούσας επιτροπής η οποία θα αναλάμβανε τη διοίκηση μέχρι την πρώτη γενική συνέλευση. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τους κυρίους: Ζαφειρόπουλο Β., Παπαλάμπρου Α. και Γουργουλιάτο Κ. Παράλληλα αποφασίστηκαν και οι πρώτες δραστηριότητες της εταιρείας.

Την άνοιξη του 2001, λοιπόν, είχαμε πλήθος δραστηριοτήτων. Κατ’ αρχήν αποφασίστηκε να γίνονται εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών μας οι οποίες ήταν ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στις συναντήσεις αυτές αναπτύσσονταν θέματα που περιστρέφονταν γύρω από την Αστρονομία αλλά ήταν σχετικά και με άλλους τομείς των επιστημών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως συζητήσαμε για τη δημιουργία της γης και της ζωής, στη συνέχεια εξειδικεύσαμε τη συζήτηση γύρω από τη βιολογική πλευρά του θέματος. Σε άλλες συναντήσεις αναλύσαμε τη χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε καλύτερα τις παρατηρήσεις μας. Φυσικά δεν παραλείψαμε να δούμε και τη γοητευτική πλευρά της αστρονομίας, έτσι ταξιδέψαμε για λίγο με τη φαντασία μας στους μυθολογικούς δρόμους του ουρανού προσπαθώντας στη συνέχεια να εντοπίσουμε και στο νυχτερινό ουρανό τους θεούς και τους ήρωες. Οι συναντήσεις μας περιελάμβαναν προβολή σλάιντς και βίντεο με αστρονομικά πάντα θέματα. Όμως, πέρα από τη θεωρητική γνώση, αστρονομία χωρίς τηλεσκόπια και παρατήρηση δεν γίνεται. Για αυτό όποτε το επέτρεπε ο καιρός μετά τη εβδομαδιαία συνάντησή μας παρατηρήσουμε εύκολους και εντυπωσιακούς στόχους όπως τη Σελήνη, τον Άρη, το Δία και τον Κρόνο. Για τους πιο απαιτητικούς και υπομονετικούς στο τέλος η παρατήρηση αποκτούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από το σκοτεινό ουρανό του πανεπιστημίου δε μπορούσαν να κρυφτούν ζεύγη αστέρων, νεφελώματα και σμήνη. Η παρατήρηση όμως αποτελεί από τους πρωταρχικούς στόχους της εταιρείας μας, για αυτό μεμονωμένες ολιγομελείς ομάδες παρατηρήσεων απομακρυνόμασταν αρκετά από την Πάτρα και πηγαίνοντας στα κοντινά βουνά παρατηρούσαμε διάφορα αντικείμενα, βάλαμε μάλιστα ως πρώτο στόχο τα αντικείμενα του Messier τον οποίο εν μέρει τον επιτύχαμε.

Εκτός των ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων, πόλο έλξης για τους φίλους του ουρανού αποτελούν τα μεγάλα τηλεσκόπια των αστεροσκοπείων. Μιας και το Κρυονέρι βρίσκεται σχετικά κοντά στην Πάτρα αποφασίσαμε την οργάνωση εκδρομών εκεί προκείμενου να παρατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και δυσκολότερα ουράνια σώματα γίνεται. Ο πάντα φιλόξενος κ. Δήμου μας έκανε να μη μετανιώσουμε για το νυχτερινό ταξίδι αλλά να θέλουμε μάλιστα να το επαναλάβουμε. Σε μία εκ των επισκέψεών μας συνέπεσε να είναι και η επίσημη αστροβραδιά που διοργανώνει το αστεροσκοπείο και είναι ανοιχτή στο κοινό. Εκεί εκτός της ενδιαφέρουσας παρατήρησης που πραγματοποιήσαμε είχαμε και την ευκαιρία να συναντήσουμε και άλλους φίλους οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος με εμάς, μπορέσαμε να μάθουμε από έμπειρους στο χώρο της αστροφωτογραφίας και της παρατήρησης μερικά από τα μυστικά τους.

Φυσικά αυτό που νοιώθαμε, πιστεύαμε πως έπρεπε να μεταδοθεί και στους νέους της περιοχής μας. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε λοιπόν ένα θερινό σχολείο αστρονομίας, ανοιχτό στους μαθητές του γυμνασίου. Η παρουσία και συμμετοχή των μαθητών αν και καλοκαίρι ήταν θετική και μας έκανε να πιστεύουμε πως ο κόπος μας δε πήγαινε χαμένος. Αναπτύξαμε εισαγωγικά θέματα γύρω από την αστρονομία, την αστροφυσική, την κοσμολογία. Χρησιμοποιήσαμε σλάιντς και βίντεο για να κάνουμε προσιτά στα παιδιά αυτά που τους εξηγούσαμε, ενώ δεν παραλείψαμε να τους δείξουμε στην πράξη μέσω τηλεσκοπίου αυτά που τους λέγαμε στην τάξη. Αν και στην αρχή είχαμε αμφιβολία για το κατά πόσο το εγχείρημα θα πετύχαινε, στα πρόσωπα των παιδιών ήταν ζωγραφισμένη η ικανοποίηση και για μας αρκούσε αυτό.

Μετά από αυτές τις δραστηριότητες και την αναγνώριση της Εταιρείας μας από το πρωτοδικείο Πατρών με την απόφαση 448/2001 επικράτησε αισιοδοξία πως η ερασιτεχνική αστρονομία θα ανθίσει και στην Πάτρα. Η πρώτη μας γενική συνέλευση, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2001, ανέδειξε και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μας.


Η Συνέχεια

Η πορεία του Ωρίωνα έκτοτε είναι σταθερά ανοδική. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του συλλόγου στο χρόνο μελετώντας κυρίως τις εξής σελίδες…

-Αρχείο Δραστηριοτήτων

-Φωτογραφικό αρχείο του συλλόγου

Παρουσία του Ωρίωνα στα Μ.Μ.Ε.

Παλαιά Δ.Σ.

…αλλά και όλο το υλικό του site αυτού.