Ο “Ωρίων” σας προσκαλεί στην επόμενη εκδήλωσή του που θα γίνει αυτή την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 21:00. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει ομιλία με τίτλο «Οξυγόνο: Η Κοσμοχημεία, η Γεωχημεία και η επιστημονική του διάσταση».

Ομιλητής θα είναι ο Γεωλόγος-Γεωχημικός Παύλος Μεγαλοβασίλης.

Η Γη θα ήταν Άρης αν δεν υπήρχε αυτό το πιο σπουδαίο στοιχείο στη Γη. Ζωτικό για τη ζωή των έμβιων όντων, το οξυγόνο συμμετέχει στη ρύθμιση του κλίματος, της διατήρησης και της προστασίας της ζωής στη γη. Ενυπάρχει σε ορυκτά, πετρώματα, υγρά, αέρια, φυτά και έμβια όντα, ενώ συμμετέχει ή καθορίζει αμέτρητες χημικές και βιοχημικές αντιδράσεις. Τι γνωρίζουμε για αυτό το στοιχείο; Πως εμφανίστηκε στο σύμπαν; Πότε καταγράφτηκε στη γη και πως επηρεάστηκε η «ζωή» από τότε μέχρι σήμερα; Ή αλλιώς, πως χόρεψαν η Γεωλογία με τη Βιολογία στο ρυθμό του χρόνου. Είχαν δίκαιο τελικά οι Κατρακυλιόμενες Πέτρες, όταν το 1968 τραγουδώντας το περίφημο τραγούδι για τον Χοροπηδηχτό Τζακ Φλας έλεγαν: Life… It’s a Gas! Gas! Gas! ; Ένα ταξίδι για την κοσμική διάσταση στο ανθρώπινο σύμπαν της σπουδαιότητας του οξυγόνου ακολουθώντας το γεωχημικό μονοπάτι της γνώσης!

Χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτηρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτήριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτήριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται πίσω από την πρυτανεία και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:
http://g.co/maps/ntkdq

Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
https://www.orionas.gr