Αγαπητά μέλη και αγαπητοί φίλοι του Ωρίωνα,

Την Τετάρτη 10/02/2010 στις 20:15 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Ωρίωνα. Ακολουθεί το πρόγραμμα:

Ομιλία με θέμα: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ.

Η περίληψη της ομιλίας είναι η ακόλουθη:

Οι παλιοί χάρτες του ουρανού αποτελούν μία από τις ωραιότερες εκφάνσεις της ανθρώπινης δημιουργίας. Απεικονίζουν τα αστέρια του ουρανού με τις αντίστοιχες μυθολογικές παραστάσεις των αστερισμών, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική αξία με την επιστημονική ακρίβεια. Προικισμένοι καλλιτέχνες όπως ο Albrecht Dürer, μεγάλοι αστρονόμοι όπως ο John Flamsteed και Johann Bode και   διάσημοι   μαθηματικοί  όπως ο Jean D’Alembert, εργάστηκαν για τη μοναδική δημιουργία τους. Η ομιλία αυτή αναφέρεται κυρίως σε έντυπους χάρτες του ουρανού. Σαν πρώτος τυπωμένος χάρτης θεωρείται αυτός του Α. Dürer, που χρονολογείται από το 1515, ενώ ακολουθεί το 1532 η έκδοση του Johann Honter. Μία από τις πρώτες προσπάθειες που περιλαμβάνει 1706 αστέρια, είναι η Ουρανομετρία  (1603), το αριστούργημα του Johann Bayer. Χρησιμοποιεί τον κατάλογο με τις ακριβείς θέσεις των αστεριών του Tycho Brahe και εισάγει  12 καινούργιους αστερισμούς, επί πλέον των 48 κλασικών του Πτολεμαίου…

Μοναδικής ωραιότητας χάρτες του ουρανού πλαισιώνουν την παρουσίαση της  ομιλίας αυτής.

Ομιλητής: κ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στο τμήμα Φυσικής και πρόεδρος του συλλόγου.

Μετά το πέρας της ομιλίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μελών. Τα θέματα προς συζήτηση θα είναι: η στελέχωση των ομάδων του συλλόγου, για δεύτερη και τελευταία φορά, για όσα μέλη δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην προηγούμενη συνάντηση. Ακόμη θα συζητηθεί αναλυτικά το πρόγραμμα για το συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, στις 17-21 Μαρτίου στην Πάτρα, όπου θα συμμετάσχει ο «Ωρίωνας». Επιπλέον θα συζητηθεί το θέμα σχετικά με τη πραγματοποίηση σεμιναρίων αστρονομίας, τα οποία προτάθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση μελών. Τέλος, προτάσεις και ιδέες από τα μέλη είναι ευπρόσδεκτες να τεθούν προς συζήτηση.

Χώρος της εκδήλωσης είναι το Εργαστήριο Αστρονομίας που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του Κτιρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών, όπισθεν της πρυτανείας.

Με τιμή,

Το ΔΣ.

www.orionas.gr