Αγαπητοί φίλοι του Ωρίωνα,

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας “Ωρίων” ανακοινώνει ότι θα διοργανώσει μια σημαντική έκθεση για ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της ιστορίας, τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, από 5 έως 8 Απριλίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα τελευταία ομοιώματα του μηχανισμού που έχουν κατασκευαστεί και αναπαριστούν τη λειτουργία του.

Την Κυριακή 5 Απριλίου στις 20:00 έχουν προσκληθεί να μιλήσουν δύο εξέχοντα μέλη της ερευνητικής ομάδας που μελετούν το μηχανισμό: o κ. Ιωάννης Σειραδάκης, καθηγητής αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο κ. Ξενοφών Μουσάς, αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την Κυριακή η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 18:00 έως τις 22:00 ενώ από Δευτέρα έως Τετάρτη η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο το 1900 στα ανοιχτά του νησιού των Αντικυθήρων. Πρόκειται για μια συσκευή ιδιαίτερα μεγάλης πολυπλοκότητας για την εποχή (περίπου 100 π.Χ.) που αποτελείται από περισσότερα από 30 γρανάζια ο συνδυασμός των οποίων επέτρεπε στο χειριστή του να υπολογίζει και να προβλέπει διάφορα αστρονομικά φαινόμενα. Συσκευές ανάλογης πολυπλοκότητας δεν εμφανίστηκαν για τουλάχιστον χίλια χρόνια από την εποχή του μηχανισμού αυτού.

Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν εντυπωσιακά λειτουργικά ομοιώματα του μηχανισμού, πάνελ με φωτογραφίες επιστημονικά και ιστορικά στοιχεία, ενώ θα γίνονται ειδικές προβολές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλληλεπιδραστικών εικονικών προγραμμάτων της λειτουργίας του μηχανισμού.

Καλούμε όλα τα μέλη του Ωρίωνα αλλά και όλους τους πολίτες της περιοχής να επισκεφθούν την έκθεση αυτού του σπουδαίου μηχανισμού. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Με τιμή,
Το Δ.Σ. της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»

 

Περισσότερες πληροφορίες για το μηχανισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε την αφίσα της εκδήλωσης.