Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων», ολοκληρώνει τις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Παγκοσμίου Έτους Αστρονομίας 2009, διοργανώνοντας Ημερίδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση του μη ειδικευμένου κοινού σχετικά με την σύγχρονη έρευνα με τις νέες ανακαλύψεις της Αστρονομίας.

Οι εργασίες της ημερίδας θα περιλαμβάνουν τρεις διαλέξεις από γνωστούς αστρονόμους, καθηγητές πανεπιστημίων. Παράλληλα με τις ομιλίες θα λειτουργεί και έκθεση με αστροφωτογραφίες των μελών του συλλόγου. Επιπλέον, μετά το πέρας των ομιλιών και εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, θα πραγματοποιηθεί νυχτερινή παρατήρηση με τηλεσκόπια.

Οι εργασίες του σεμιναρίου ξεκινούν στις 5:30 το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώνονται το βράδυ της ίδιας ημέρας. Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

17:30-17:45 Έναρξη-Καλωσόρισμα


17:45-18:30
«Κοσμική Ακτινοβολία: Η πολυποίκιλος αγγελιοφόρος του Σύμπαντος»
Ομιλητής: Δρ. Νεκταρία Γκιζάνη,

Λέκτορας Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου, Μέλος Ωρίωνα

18:30-18:45 Διάλειμμα


18:45
-19:30 «Αναζητώντας μια άλλη Γη στο Σύμπαν»
Ομιλητής: Δρ. Παναγιώτης Γ. Νιάρχος,

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Τομέα Αστρονομίας Αστροφυσικής & Μηχανικής Διευθυντής Γεροσταθοπούλειου Αστεροσκοπείου


19:30
-20:15 «Η θέση μας στο Σύμπαν, από τα Quarks στα Quasars»
Ομιλητής: Δρ. Κανάρης Τσίγκανος,

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας


20:30
Παρατήρηση με τηλεσκόπια

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους τους φίλους της Αστρονομίας. Όσοι παρακολουθήσουν όλες τις ομιλίες της ημερίδας θα λάβουν, μετά το πέρας των εισηγήσεων, δίπλωμα συμμετοχής.