α ξημερώματα της 15ης Ιουλίου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα σπάνιο και πολύ όμορφο φαινόμενο το οποίο θα κινητοποιήσει παρατηρητές και αστροφωτογράφους. Πρόκειται για απόκρυψη του πλανήτη Δία και των δορυφόρων του από τη Σελήνη που θα αρχίσει περίπου στις 4 τα ξημερώματα. Ο καλός καιρός του Ιουλίου και το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες για την παρατήρησή του από πολλούς φίλους της αστρονομίας! Η απόκρυψη θα είναι ορατή μόνο για παρατηρητές στην Ευρώπη και την Ασία και φυσικά θα είναι πλήρως ορατή από τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της επανεμφάνισης του Δία. Ο Δίας θα παραμείνει κρυμμένος από τη Σελήνη για περίπου μία ώρα. Η απόκρυψη θα γίνει από τον φωτεινό μηνίσκο της Σελήνης (φωτισμένη κατά 15%) και η επανεμφάνιση θα γίνει από το σκοτεινό άκρο.

Λόγω του χαμηλού ύψους της Σελήνης κατά την έναρξη του φαινομένου, περίπου 10 μοίρες, χρειάζεται μέρος παρατήρησης χωρίς εμπόδια στον ανατολικό/βορειανατολικό  ορίζοντα (αζιμούθιο 70 μοιρών) κάτι που σημαίνει ότι ίσως είναι δύσκολη η παρατήρηση από όσους έχουν το Παναχαϊκό όρος προς εκείνη την κατεύθυνση ή ψηλά κτίρια. Εικόνες, βίντεο και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=16668

Το φαινόμενο θα είναι εύκολα ορατό ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια ή και κιάλια αν και το χαμηλό ύψος θα συνεπάγεται αρκετή ατμοσφαιρική διαταραχή. Λόγω της προχωρημένης ώρας, ο Ωρίων δε θα διοργανώσει δημόσια εκδήλωση παρατήρησης.

 

***Ακριβή στοιχεία για Πάτρα: Η απόκρυψη αρχίζει στις 4:11 σε ύψος 10 και αζιμούθιο 72 μοιρών. Επανεμφάνιση στις 5:10 σε ύψος 22 και αζιμούθιο 80 μοιρών.***