Αγαπητοί φίλοι του Ωρίωνα,

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» σας προσκαλεί στην 4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων που θα διεξαχθεί στον Πάρνωνα από 9 έως 11 Ιουλίου 2010 και θα συνδιοργανωθεί με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι». Το website της εξόρμησης είναι έτοιμο και μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξόρμηση καθώς και να δηλώσετε συμμετοχή:

www.astroexormisi2010.gr

Οι διοργανωτές της 4ης πανελλήνιας εξόρμησης ερασιτεχνών αστρονόμων φιλοδοξούν να καθιερώσουν ως θεσμό τις πανελλήνιες εξορμήσεις στον χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Σκοπός της εξόρμησης είναι να φέρει πιο κοντά τους ερασιτέχνες από όλη την Ελλάδα ώστε να απολαύσουμε όλοι μαζί την αγαπημένη μας ενασχόληση στον φυσικό μας χώρο, τον έναστρο ουρανό.

Η τοποθεσία παρατήρησης βρίσκεται στο όρος Πάρνωνας, στο νομό Λακωνίας. Απέχει περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα και μία ώρα από την Τρίπολη. Διαμέσου μιας πανέμορφης διαδρομής, διάσπαρτης με έλατα και πεύκα, φτάνει κανείς στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 1420 μέτρων. Κάτω από το καταφύγιο είναι ο χώρος παρατήρησης ο οποίος περικλείεται από δάσος.

Η συμμετοχή στην εξόρμηση είναι δωρεάν και είναι ελεύθερη για όλους τους φίλους της αστρονομίας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, πέρα από τη νυχτερινή παρατήρηση, πλήθος αστρονομικών δραστηριοτήτων όπως ομιλίες και workshop ενώ στους συμμετέχοντες θα παραχωρηθούν και δωρεάν δείπνα.

Οι κυρίως εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο ανοιχτό χώρο στο Δάσος κατάλληλο να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό τηλεσκοπίων με δυνατότητα προσέγγισης του αυτοκινήτου δίπλα στον εξοπλισμό. Ο χώρος είναι υπό την εποπτεία του Δασαρχείου Σπάρτης και τη διαχείρισή του έχει ο ορειβατικός σύλλογος Σπάρτης ο οποίος μας παραχωρεί για το τριήμερο της εκδήλωσης το καταφύγιο.

Ευχόμαστε καλή αντάμωση στον Πάρνωνα!

Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων»