Φέτος την άνοιξη συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ίδρυση της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων». Ήταν στις 21 Μαρτίου του 2001, μερικές ώρες μετά την εαρινή ισημερία, όταν τα 35 ιδρυτικά μέλη του «Ωρίωνα» – πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, φοιτητές και φίλοι της αστρονομίας- υπέγραφαν την καταστατική πράξη ίδρυσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θέτοντας ως στόχο την προαγωγή και τη διάδοση της αστρονομικής γνώσης και της επιστήμης γενικότερα.
Δέκα χρόνια μετά, περισσότερες από 200 ομιλίες, ημερίδες, εκθέσεις, εξορμήσεις, δημόσιες παρατηρήσεις, ένα πανελλήνιο συνέδριο, μια πανελλήνια εξόρμηση και η έντονη παρουσία στο αστρονομικό διαδίκτυο δείχνουν ότι οι αρχικοί στόχοι παραμένουν οδηγός της πορείας του «Ωρίωνα».
Τον Μάιο, ο «Ωρίων» θα γιορτάσει τα δέκα του χρόνια με πλήθος αστρονομικών εκδηλώσεων με μια έκθεση με πλούσιο υλικό και εκλεκτούς προσκεκλημένους, για να θυμηθεί τις καλύτερες στιγμές αλλά και να κοιτάξει προς το μέλλον.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Έκθεση Αστρονομίας (Μηχανισμός των Αντικυθήρων -μαζί με ακριβές, λειτουργικό αντίγραφο, αστρονομία, αστροφυσική, αστροφωτογραφία, αρχείο Ωρίωνα, αστρονομικά είδη κ.ά.) : από 9 έως 20 Μαΐου, ωράριο 9:00 – 21:00 (καθημερινές), στο χώρο της «αγοράς Αργύρη» στη διασταύρωση των οδών Αγ. Ανδρέου και Ζαΐμη, στο κέντρο της Πάτρας.

Τριήμερο επιστημονικών ομιλιών 13-14-15 Μαΐου, 18:00-21:00 κάθε μέρα, στο χώρο της «αγοράς Αργύρη» στη διασταύρωση των οδών Αγ. Ανδρέου και Ζαΐμη, στο κέντρο της Πάτρας.

Παρασκευή 13 Μαΐου:
Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Ωρίωνα – Δέκα χρόνια Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας “Ωρίων”
Μάνος Δανέζης, Επίκουρος Καθηγητής τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών – Το Παράξενο Καινούριο Σύμπαν

Σάββατο 14 Μαΐου:
Στέφανος Τραχανάς, Διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας – Ένας φυσικός μετράει τα άστρα
Σταμάτης Κριμιζής, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, – Διαστημικές Αποστολές: Υλοποίηση, αποτελέσματα και διασύνδεση με την κοινωνία

Κυριακή 15 Μαΐου:
Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, Επίκουρος Καθηγήτρια τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών. – Τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την εξερεύνηση του Άρη
Ξενοφών Μουσάς, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών – Τελευταίες εξελίξεις στη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Τετάρτη 18 Μαΐου:
Εσπερίδα «Αστρονομία από το μηδέν»
– Εισαγωγή στην αστρονομία και την παρατήρηση
Θεόφιλος Στεργίου – Παπαλάμπρου Ανδρέας
Ωράριο: 18:00-21:00, στο χώρο της «αγοράς Αργύρη» στη διασταύρωση των οδών Αγ. Ανδρέου και Ζαΐμη, στο κέντρο της Πάτρας.

Παρασκευή 27 Μαΐου
21:00 – Αστροπάρτυ στο θεατράκι της Μαρίνας της Πάτρας