Αγαπητά μέλη του Ωρίωνα,

Σύμφωνα με προτάσεις που κατατέθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να προχωρήσουμε στην επέκταση των παρατηρησιακών δραστηριοτήτων της εταιρείας και τη δημιουργία νέων ομάδων, οι οποίες θα έχουν σκοπό τη πραγματοποίηση παρατηρήσεων με επιστημονικό ενδιαφέρον, στα πλαίσια των οργανωμένων παρατηρήσεων που γίνονται από πολλούς ερασιτέχνες παγκοσμίως και στη χώρα μας. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο τα μέλη του συλλόγου. Στόχος της λειτουργίας των ομάδων αυτών είναι να εξοικειώσει τα μέλη που το επιθυμούν με τις διαδικασίες παρατήρησης, τη χρήση εξοπλισμού, την επεξεργασία δεδομένων και τη θεωρητική γνώση, που θα επιφέρουν μία βαθύτερη κατανόηση των παρατηρούμενων αστροφυσικών φαινομένων και που ίσως εξάγει χρήσιμα δεδομένα που θα μπορούν να σταλούν σε αρμόδιους οργανισμούς όπως είναι π.χ. η AAVSO (American Association of Variable Stars Observers, η IMO (International Meteor Organization) κλπ. Για τις παρατηρήσεις αυτές θα χρησιμοποιείται κάθε διαθέσιμος εξοπλισμός, όπως ο προσωπικός εξοπλισμός μελών που θα συμμετέχουν, ο εξοπλισμός που ανήκει στον Ωρίωνα και ο εξοπλισμός που μπορεί να μας διαθέσει το Εργαστήριο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ σχεδιάζεται και η συνεργασία με άλλους συλλόγους για τις παρατηρήσεις φαινομένων, όπως έχει συμβεί και παλαιότερα.

Οι νέες ομάδες είναι οι εξής:

· Παρατήρησης Μεταβλητών Αστέρων, όπου μπορούν να γίνουν οπτικές παρατηρήσεις αλλά βασικός στόχος είναι η φωτομετρία με ειδικά φίλτρα, κάμερες και τηλεσκόπια.

· Παρατήρησης Διαττόντων αστέρων, όπου μπορούν να γίνονται οπτικές παρατηρήσεις αλλά ο βασικός στόχος είναι οι εξορμήσεις σε περιοχές με σκοτεινό ουρανό κατά της διάρκεια των βροχών διαττόντων και την καταγραφή με ειδικές κάμερες. Μελλοντικά υπάρχει και η σκέψη για ραδιοφωνικές καταγραφές.

· Παρατήρησης Ηλιακού Συστήματος, όπου περιλαμβάνονται παρατηρήσεις εκλείψεων (ηλιακών και σεληνιακών), αμοιβαίων φαινομένων μεταξύ πλανητών και δορυφόρων (διαβάσεις, αποκρύψεις), ατμοσφαιρικών φαινομένων στους πλανήτες, ηλιακή παρατήρηση (φωτόσφαιρα, χρωμόσφαιρα) κ.ά.

· Παρατήρησης Αποκρύψεων Αστέρων, από αστεροειδείς, πλανήτες κλπ όπου μπορούν να γίνονται οπτικές παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο και χρονόμετρο, αλλά και πάλι βασικός στόχος είναι η καταγραφή με κάμερες και τηλεσκόπια.

Ακόμη, για την προώθηση των νέων δραστηριοτήτων και για να “μυηθούν” όσο περισσότερα μέλη, θα πραγματοποιηθούν εισαγωγικά σεμινάρια από τους υπεύθυνους παρατήρησης, μέλη του Ωρίωνα και άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Τα σεμινάρια θα είναι ανοιχτά μόνο για τα μέλη του Ωρίωνα και οι μέρες και ώρες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν σύντομα.

Παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρονται από τώρα να συμμετάσχουν στις παραπάνω ομάδες ή στην οργάνωσή τους να εκφράσουν την επιθυμία τους με email στην επίσημη διεύθυνση του συλλόγου ενημερώνοντας για το ποια ή ποιες ομάδες θέλουν να συμμετάσχουν, το όνομα και το τηλέφωνό τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Καλαμιώτη Σταμάτη στο τηλέφωνο: 6936501965

Ελπίζουμε στη συμμετοχή και τη βοήθεια των μελών για να επιτύχει αυτή η νέα προσπάθεια που ξεκινά ο σύλλογος.

Εκ μέρους της Παρατηρησιακής Ομάδας του Ωρίωνα,

Καλαμιώτης Σταμάτης