Για την παρατήρηση της φετινής βροχής διαττόντων των Λεοντίδων θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση από τον Ωρίωνα. Το ραντεβού για αναχώρηση είναι στις 21:30 το βράδυ της Τρίτης 17/11 έξω από το κτίριο Β στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η μεταφορά προς τον τόπο παρατήρησης, Χαλανδρίτσα, θα γίνει με τα αυτοκίνητα των μελών. Όποιο μέλος μπορεί να έρθει με αυτοκίνητο καλείται να το φέρει τη συγκεκριμένη ώρα ενώ όσοι δεν έχουν θα μεταφερθούν με τα αυτοκίνητα των υπολοίπων.

Καλούνται όλοι να ντυθούν πολύ ζεστά με χειμερινά ρούχα. Επίσης προτείνεται για την παρατήρηση να υπάρχει κάποιου είδους στρώμα camping, αναδιπλούμενη ξαπλώστρα ή καρέκλα παρατήρησης προκειμένου να είναι δυνατή η άνετη παρατήρηση και σκέπασμα για το κρύο.

Παρακάτω ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες και link για τους Λεοντίδες.

 

Οι Λεοντίδες είναι μια βροχή διαττόντων που οφείλεται στον περιοδικό κομήτη Tempel-Tuttle. Οι διάττοντες που βλέπουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεν είναι τίποτα άλλο παρά σωμάτια που άφησε πίσω του ο κομήτης αυτός κατά το πέρασμά του από το ηλιακό μας σύστημα. Το πιο πρόσφατο πέρασμά του ήταν το 1998 ωστόσο οι περισσότεροι από τους διάττοντες που θα δούμε φέτος προέρχονται από παλιότερα περάσματά του (με περίοδο 33 χρόνων) όπως του 1466 και του 1533. Παλαιότερα, όπως το 1833, οι Λεοντίδες είχαν δημιουργήσει πραγματική καταιγίδα διαττόντων με χιλιάδες διάττοντες ανά ώρα.

Εδώ στη Γη αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη αυτού του κονιορτού κάθε χρόνο τέτοια εποχή όταν και η Γη περνά την περιοχή στην τροχιά της όπου ο κομήτης άφησε τα σωμάτια αυτά. Φέτος, το μέγιστο των Λεοντίδων, που είναι η δεύτερη γνωστότερη βροχή διαττόντων μετά τους Περσείδες του Αυγούστου, πέφτει σε νύχτα χωρίς φεγγάρι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου.

Οι διάφορες προβλέψεις για φέτος τοποθετούν το μέγιστο από 100 έως 150 διάττοντες/ώρα μετρημένα ως ZHR. Η πρόβλεψη για την ώρα του μέγιστου ποικίλλει, με πιθανότερο το βράδυ (22:00-23:00) της Τρίτης 17/11. Οι Λεοντίδες παίρνουν το όνομά τους από τον Λέοντα, τον αστερισμό όπου βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους, δηλαδή το σημείο του ουράνιου θόλου από το ο ποίο φαίνονται να προέρχονται. Ο Λέων στην Ελλάδα ανατέλλει περίπου στα μεσάνυχτα, κι αφού θα έχει περάσει το μέγιστο, οπότε για εμάς υπάρχει καλή πιθανότητα να δούμε καλή δραστηριότητα.

Η παρατήρηση των διαττόντων μπορεί να γίνει διά γυμνού οφθαλμού, κατά προτίμηση σε σκοτεινό ουρανό. Προσοχή χρειάζεται στο ζεστό ντύσιμο και τη θέση παρατήρησης (καθιστοί ή ξαπλωμένοι).

Ακολουθούν link με περισσότερες πληροφορίες:

Συζήτηση στο AstroVox forum:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10982

Οδηγός παρατήρησης και προβλέψεις από τον ΣΕΑ
http://www.hellas-astro.gr/article.php?id=65&topic=meteors&subtopic=&lang=el
και
http://www.hellas-astro.gr/article.php?id=880&topic=meteors&subtopic=&lang=el

Ημερολόγιο διαττόντων από το διεθνή οργανισμό μετεώρων:
http://www.imo.net/calendar/2009#leo