Αγαπητοί φίλοι και αγαπητά μέλη του Ωρίωνα,

Την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, στις 21:00, θα διεξαχθεί η επόμενη εκδήλωση του Ωρίωνα. Η ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Κβαντικά Παράδοξα» και ομιλητής θα είναι ο Δρ Αθανάσιος Χρ. Τζέμος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.

Περίληψη ομιλίας
Η Κβαντική Φυσική αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Φυσικής. Οι πειραματικές τις επιβεβαιώσεις είναι αναρίθμητες, ενώ η υπολογιστική της ισχύς έχει οδηγήσει τόσο την Επιστήμη όσο και την Τεχνολογία στη σημερινή της μορφή. Παρά ταύτα τα κβαντικά φαινόμενα επιφυλάσσουν πολλές διανοητικές προκλήσεις, οι οποίες εκ πρώτης όψεως οδηγούν σε παράδοξα. Στην παρούσα ομιλία θα αναφερθούμε σε παράδοξα της Κβαντικής Φυσικής (όπως το EPR παράδοξο, το πείραμα των δύο σχισμών και τη γάτα του Schrodinger, το κβαντικό φαινόμενο Ζήνωνος κλπ.) και της επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση της Σύγχρονης Φυσικής. Θα περιγράψουμε την κβαντική μέτρηση και την κβαντικής σύμπλεξη από τεχνική αλλά και ιστορική σκοπιά, με σκοπό να αναδείξουμε τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και καθοδηγούν την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.

Χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτηρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτήριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτήριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται πίσω από την πρυτανεία και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:
http://g.co/maps/ntkdq

Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.

Σας ενημερώνουμε, τέλος, πως μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε για όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου από το site μας www.orionas.gr αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων:

Facebook: http://www.facebook.com/orionasgr
Twitter: http://twitter.com/orionasgr
Youtube: http://www.youtube.com/user/orionasgr

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
https://www.orionas.gr