Η επόμενη εκδήλωση του Ωρίωνα θα γίνει αυτή την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 στις 20:30. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει ομιλία με τίτλο «Η εντροπία στην κλασική και την κβαντική φυσική». Ομιλητής θα είναι ο Αθανάσιος Τζέμος, Δρ Θεωρητικής Φυσικής.

 

 

Περίληψη ομιλίας: Από τη βασική Φυσική γνωρίζουμε ότι η χρονική εξέλιξη ενός φυσικού συστήματος καθοδηγείται, εν γένει, από ενεργειακές και εντροπικές μεταβολές. Οι πρώτες γίνονται πολύ πιο εύκολα κατανοητές από τις δεύτερες, καθώς η έννοια “ενέργεια” είναι ασυγκρίτως οικειότερη από αυτήν της εντροπίας. Στην παρουσίαση αυτή θα προσπαθήσουμε να “ρίξουμε φως” στην τόσο θολή και ακαθόριστη έννοια της εντροπίας, έχοντας ως σημείο αναφοράς συστήματα τόσο της Κλασικής όσο και της Κβαντικής Φυσικής. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της εντροπίας ως μέγεθος ποσοτικοποίησης του πληροφοριακού περιεχομένου ενός φυσικού συστήματος, αλλά και η δημιουργία προβληματισμού για το τί σημαίνει τελικά η λέξη πληροφορία και κατά πόσον αποτελεί φυσικό μέγεθος.

 

 

Η εκδήλωση αρχίζει στις 20:30 και χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτιρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτίριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτίριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται πίσω από την πρυτανεία και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη: http://g.co/maps/ntkdq

 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλο το κοινό.