Στην επόμενη Πανσέληνο, το βράδυ της 20ης προς 21η Φεβρουαρίου 2008, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το εντυπωσιακό φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης Σελήνης, το οποίο συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Η Σελήνη αρχικά θα εισέλθει στην παρασκιά της Γης και σταδιακά ολόκληρη η επιφάνειά της θα καλυφθεί από τη σκιά της Γης!

Το κοινό μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο από την αρχή της μερικής έκλειψης (3:43 πμ) έως και την δύση της Σελήνης και το ξημέρωμα (στις 7 το πρωί). Με την αρχή της μερικής έκλειψης το φεγγάρι θα περάσει μέσα από μια διαδοχική σειρά φάσεων που μοιάζουν με τις γνωστές φάσεις του σεληνιακού κύκλου. Η κορύφωση του φαινομένου είναι φυσικά η φάση της ολικής έκλειψης, που διαρκεί περίπου πενήντα λεπτά (5:01 πμ έως 5:51 πμ), όταν και η Σελήνη θα βρεθεί πλήρως μέσα στη σκιά της Γης. Κατά την ολική έκλειψη η Σελήνη δε σκοτεινιάζει πλήρως αλλά αποκτά ένα κοκκινωπό χρώμα οφειλόμενο στη διάθλαση του φωτός στη γήινη ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, το φαινόμενο ακολουθεί την αντίστροφη πορεία μέχρι και την πλήρη επαναφορά στη γνωστή λαμπρή Πανσέληνο κάτι το οποίο δε θα προλάβουμε να δούμε αυτή τη φορά καθώς η Σελήνη δύει λίγο πριν την ολοκλήρωση του φαινομένου. Το χαμηλό ύψος της Σελήνης στη φετινή έκλειψη θα επηρεάσει και το ακριβές χρώμα της έκλειψης καθώς ούτως ή άλλως η Σελήνη “κοκκινίζει” όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα.

Οι ολικές εκλείψεις συμβαίνουν σε συχνότητα 35%. Οι τελευταίες ορατές ολικές εκλείψεις απ’ τη χώρα μας έγιναν στις 4 Μαΐου 2004, στις 28 Οκτωβρίου 2004 και 3 Μαρτίου 2007.

Στοιχεία για την έκλειψη

Αρχή μερικής φάσης έκλειψης: 3:43 πμ (στις 40 μοίρες ύψος)
Αρχή ολικής φάσης έκλειψης: 5:01 πμ (στις 25 μοίρες ύψος)
Μέγιστο έκλειψης: 5:26 πμ
Τέλος ολικής φάσης έκλειψης: 5:51 πμ ( στις 16 μοίρες ύψος)
Τέλος μερικής φάσης έκλειψης: 7:09 πμ

Τα μέλη του «Ωρίωνα» θα οργανώσουν παρατήρηση και καταγραφή της έκλειψης με τηλεσκόπια και κυάλια από την περιοχή του “Φάρου” (κάτω από την Τριών Ναυάρχων). Προσκαλούμε όλους τους φίλους της αστρονομίας και όσους άλλους ενδιαφέρονται να παρεβρεθούνε στην παρατήρηση του μοναδικού αυτού φαινομένου.

Δείτε ακόμα:
http://www.astrovox.gr/eclipse2008.html

 

Τόπος παρατήρησης