Η ύαλος (γυαλί) αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα των ανακαλύψεων στην αλυσίδα της τεχνολογίας που ανέπτυξε η ανθρωπότητα, όπου η πρόοδος και οι εφαρμογές συνεχίζονται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Σε αντιδιαστολή με τους κρυστάλλους όπου οι εφαρμογές έπονται της κατανόησης των ιδιοτήτων, στην περίπτωση των υάλων, και γενικότερα τον αμόρφων (μη-κρυσταλλικών υλικών) συναντάμε αναρίθμητες εφαρμογές χωρίς ακόμα να κατανοούμε με λεπτομέρεια τον υποκείμενο μηχανισμό.

Στην παρούσα εισήγηση θα επιχειρηθεί μια σύντομη ανασκόπηση στην εμφάνιση και στην εξελικτική πορεία της τέχνης και της τεχνικής της υάλου σε μία περίοδο 5000 ετών και πλέον, με αναφορά στις ιδιαιτερότητες της υαλουργικής τέχνης σε διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες. Πέραν των χρήσεων της υάλου στην αρχιτεκτονική και γλυπτική αλλά και στην κατασκευή αντικειμένων καθημερινής χρήσης με τις οποίες είναι εξοικειωμένος ο καθένας μας, έχουν σήμερα αναπτυχθεί τεχνικές για την παρασκευή υάλων και αμόρφων υλικών από μη-συνηθισμένα υλικά με μη-συμβατικές τεχνικές. Θα παρουσιαστούν σε συντομία επιλεγμένες σύγχρονες εφαρμογές των υλικών αυτών σε ένα πλήθος τεχνολογικών πεδίων που περιλαμβάνει την οπτική, την αστρονομία, τις τηλεπικοινωνίες, τη βιο-ιατρική, την ηλεκτρονική, τη φωτονική κ.α.

Ομιλητής: Σπύρος Ν. Γιαννόπουλος, Διευθυντής Ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

Χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτηρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτήριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτήριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται πίσω από την πρυτανεία και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:

http://g.co/maps/ntkdq

Facebook event: https://www.facebook.com/events/367703040277728/

Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.

Σας ενημερώνουμε, τέλος, πως μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε για όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου από το site μας www.orionas.gr αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων:

Facebook: http://www.facebook.com/orionasgr
Twitter: http://twitter.com/orionasgr
Youtube: http://www.youtube.com/user/orionasgr

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
https://www.orionas.gr