Αγαπητοί φίλοι και αγαπητά μέλη του Ωρίωνα,

Σας προσκαλούμε αυτή την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00, στην επόμενη εκδήλωση του «Ωρίωνα». Η βραδιά περιλαμβάνει ομιλία με τίτλο «Ελληνο-τρωικές αναμετρήσεις στη ζώνη των αστεροειδών» και ομιλητή τον κ. Δημήτρη Ραζή, Μηχανολόγο και Αεροναυπηγό Μηχανικό, Υποψήφιο Διδάκτορα Μαθηματικών.

Περίληψη ομιλίας:
Το πρόβλημα της κίνησης δύο σωμάτων υπό την επίδραση της βαρύτητάς τους έχει λυθεί αναλυτικά από τον Isaac Newton, ήδη από το τέλος του 17ου αιώνα. Η εισαγωγή ενός επιπλέον σώματος (3 σώματα συνολικά) στο σύστημα περιπλέκει σε τέτοιο βαθμό την δυναμική, που το πρόβλημα στη γενική του μορφή δεν επιδέχεται αναλυτική λύση.

Το πρόβλημα των τριών σωμάτων αντιστάθηκε στις επιθέσεις των μεγαλύτερων μαθηματικών των τελευταίων 4 αιώνων. Ωστόσο, 200 χρόνια πριν, ο Joseph Louis Lagrange βρήκε τη μοναδική αναλυτική λύση που υπάρχει για μία ειδική εκδοχή του γενικού προβλήματος: όταν τα 3 σώματα περιστρέφονται σαν ένα στερεό σώμα.
Στην ομιλία αυτή, χρησιμοποιώντας μονάχα απλή γεωμετρία, θα ακολουθήσουμε τα βήματα της λύσης του Lagrange και θα παρουσιάσουμε τις εκπληκτικές εκφάνσεις της στο ηλιακό μας σύστημα, με προεξάρχουσα αυτή στη ζώνη των αστεροειδών.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/913985548999661/

Χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτηρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτήριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτήριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται πίσω από την πρυτανεία και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:
https://g.co/maps/ntkdq

Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.
Σας ενημερώνουμε, τέλος, πως μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε για όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου από το site μας www.orionas.gr αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων:
Instagram: https://www.instagram.com/orionasgr/
Facebook: https://www.facebook.com/orionasgr
Twitter: https://twitter.com/orionasgr
Youtube: https://www.youtube.com/user/orionasgr

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
https://www.orionas.gr