Την Τετάρτη 6 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, τη διάβαση της Αφροδίτης από τον ηλιακό δίσκο. Το 2004 είχε λάβει χώρα για τελευταία φορά μια τέτοια διάβαση αλλά αν χάσουμε τώρα την ευκαιρία δε θα μπορέσουμε να την ξαναδούμε καθώς θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 2117 για την επόμενη φορά.

Το φαινόμενο θα λάβει χώρα το ξημέρωμα της Τετάρτης. Θα έχει ήδη ξεκινήσει μερικές ώρες νωρίτερα αλλά στην Ελλάδα θα αρχίσει να είναι ορατό όταν ανατείλει ο ήλιος, περίπου στις 6 το πρωί, και ως το τέλος του φαινομένου στις 8 παρά 5.
Για την παρατήρησή του χρειάζεται καθαρός ορίζοντας στα βορειοανατολικά (ο ήλιος ανατέλλει από αζιμούθιο 60 μοιρών)  καθώς ο ήλιος θα βρίσκεται χαμηλά όσο διαρκεί το φαινόμενο (από 0 έως 20 μοίρες). Από την Πάτρα είναι σχετικά δύσκολη η παρατήρησή του καθώς τοπικά εμπόδια (κτίρια και ανάγλυφο) εμποδίζουν τη θέαση του ήλιου σε χαμηλό ύψος. Προτείνουμε να βρείτε ένα μέρος παρατήρησης το δυνατόν καλύτερο και χωρίς εμπόδια προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά.

Μέλη της εταιρείας μας θα παρατηρήσουν και θα καταγράψουν το φαινόμενο με ειδικό εξοπλισμό από το Διακοπτό, δίπλα από το κεντρικό λιμανάκι του χωριού. Όποιος θέλει μπορεί να βρεθεί εκεί και να παρατηρήσει το φαινόμενο μαζί μας. Θα είμαστε εκεί από τις 5:30 το πρωί.

Όποιος δε βρεθεί στο Διακοπτό, χρειάζεται να προσαρμόσει ειδικά ηλιακά φίλτρα σε τηλεσκόπιο, κιάλια, φωτογραφικές μηχανές για την παρατήρηση του φαινομένου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η παρατήρηση του ήλιου είναι επικίνδυνη χωρίς τα ειδικά αστρονομικά φίλτρα. Εναλλακτικά, υπάρχει και η δυνατότητα παρατήρησης μέσω της προβολής του ηλίου σε λευκό πέτασμα. Μην παρατηρήσετε χωρίς ειδικό εξοπλισμό και με κανένα αυτοσχέδιο φίλτρο!!

Ο Ωρίων διαθέτει ειδικά ασφαλή γυαλιά παρατήρησης του ηλίου με τα οποία είναι δυνατή η παρατήρηση της διάβασης. Τελευταία ευκαιρία προμήθειας των γυαλιών αυτών πριν τη διάβαση είναι στο Full Moon Party τη Δευτέρα μετά τις 10 στο Mare Mare.

Χρήσιμα link για τη διάβαση:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=16387
http://hellas-astro.gr/articles/VenusTransit2012.pdf
http://transitofvenus2012.blogspot.gr/

Ασφαλής ηλιακή παρατήρηση:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15712

Καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού (και ηλιακών φίλτρων):
http://www.astrovox.gr/buyingtelescopes.html

Σημείο Παρατήρησης στο Διακοπτό:
http://goo.gl/maps/1qCa