Σας γνωστοποιούμε, πως με ιδιαίτερη επιτυχία και αθρόα προσέλευση ολοκληρώθηκε η 4η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Πάρνωνα που διήρκεσε από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου 2010. Το παρόν έδωσαν 415 ερασιτέχνες αστρονόμοι και φίλοι της αστρονομίας από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Ο ουρανός ήταν ξάστερος και τα δύο βράδια της εξόρμησης, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να απολαύσουν έναν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς της χώρας μας. Ακόμη με επιτυχία διοργανώθηκαν έξι πρακτικά εργαστήρια που εισήγαγαν τους συμμετέχοντες σε σημαντικούς τομείς της ερασιτεχνικής αστρονομίας όπως η αστροφωτογράφηση και η παρατήρηση διαττόντων και μεταβλητών αστέρων. Το ενδιαφέρον τράβηξε και η παρατήρηση της χρωμόσφαιρας του ήλιου με ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια και το σχετικό πρακτικό εργαστήριο. Οι εκδηλώσεις στο τέλος της κάθε ημέρας κορυφώθηκαν με τις ομιλίες των εκλεκτών προσκεκλημένων καθηγητών αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Κανάρη Τσίγκανο και Παναγιώτη Νιάρχο που εισήγαγαν το κοινό σε θέματα αστρονομίας και αστροφυσικής.

Το τριήμερο περιείχε και ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως η πεζοπορία στα μονοπάτια του Πάρνωνα αλλά και οι δημιουργικές αστρονομικές δραστηριότητες για τα παιδιά.

Οι διοργανωτές σύλλογοι Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» και Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλους όσους βοήθησαν για την επιτυχία της εξόρμησης: τα μέλη των δύο συλλόγων και τους εθελοντές που ακούραστα δούλεψαν για την επιτυχία της εξόρμησης, τους εισηγητές των ομιλιών και των πρακτικών εργαστηρίων, τους χορηγούς της εξόρμησης για την υλική και άυλη υποστήριξή τους και τέλος τους 415 φίλους της αστρονομίας που τίμησαν την εξόρμηση με τη συμμετοχή τους και την άψογη συνεργασία όλο το τριήμερο.

Η επιτυχία της εξόρμησης στέλνει ένα μήνυμα συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των συλλόγων αστρονομίας και γενικότερα των ερασιτεχνών αστρονόμων στη χώρα μας.

Πλήρες φωτογραφικό αρχείο της εξόρμησης υπάρχει εδώ:

http://www.astroexormisi2010.gr/gallery/