Αγαπητοί φίλοι και αγαπητά μέλη του Ωρίωνα,

Τα ξημέρωμα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου θα έχουμε την ευκαιρία και στην Πάτρα να παρατηρήσουμε μια ολική έκλειψη Σελήνης. Παρόλο που οι εκλείψεις Σελήνης δεν είναι τόσο σπάνιες, ευκαιρία να δούμε πάλι ολική έκλειψη Σελήνης από την Ελλάδα θα έχουμε σε περισσότερο από 6 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2025 οπότε δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία! Η Σελήνη θα βρίσκεται κοντά στο περίγειο της τροχιάς της που σημαίνει ότι η φαινόμενη διάμετρός της κατά τη διάρκεια της έκλειψης θα είναι αυξημένη.

Το κυρίως φαινόμενο, δηλαδή η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, θα ξεκινήσει στις 5:34 ώρα Ελλάδας. Η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 25 περίπου μοιρών στο δυτικό ουρανό.

Νωρίτερα θα έχει ξεκινήσει η έκλειψη παρασκιάς η οποία ως γνωστόν είναι αδιόρατη αρχικά στο γυμνό μάτι αλλά θα γίνει ορατή καθώς πλησιάζουμε προς την έκλειψη σκιάς.

Η ολική φάση θα αρχίσει στις 6:41 και θα διαρκέσει κάτι παραπάνω από μία ώρα Προς το τέλος της ολικότητας στις 7:43, η Σελήνη θα αγγίζει τον ορίζοντα καθώς ετοιμάζεται να δύσει. Ολόκληρη η ολική φάση της έκλειψης θα είναι ορατή στη χώρα μας, εκτός από κάποιες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ελλάδας στις οποίες η Σελήνη θα δύσει ελάχιστα λεπτά πριν το τέλος της ολικότητας.

Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής σε ώρα Ελλάδας:
Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 4:36
Έναρξη μερικής έκλειψης: 5:34
Έναρξη ολικότητας: 6:41
Μέγιστο έκλειψης: 7:12
Τέλος ολικότητας: 7:43
Δύση Σελήνης: 7:53
Τέλος μερικής έκλειψης 08:50 (Σελήνη κάτω από τον ορίζοντα)
Τέλος έκλειψης παρασκιάς 9:48 (Σελήνη κάτω από τον ορίζοντα)

Οι παρατηρητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά ώστε να δουν όλα το φαινόμενο, ειδικά την ολική φάση όταν και η Σελήνη θα είναι πολύ χαμηλά.

Λόγω της μεγάλης πιθανότητας νεφοκάλυψης, ο Ωρίων δεν έχει προγραμματίσει δημόσια παρατήρηση. Σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων, θα σταλεί νέα ειδοποίηση.

Σας ενημερώνουμε, τέλος, πως μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε για όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου από το site μας www.orionas.gr αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων:
Instagram: https://www.instagram.com/orionasgr/
Facebook: https://www.facebook.com/orionasgr
Twitter: https://twitter.com/orionasgr
Youtube: https://www.youtube.com/user/orionasgr

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
https://www.orionas.gr