Ένα ξεχωριστό, μοναδικό, συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Αφού περιηγηθούμε στα σπήλαια του Ελληνικού χώρου και μάθουμε για τις διαδικασίες που συντελούνται κατά την γέννηση τους, θα ταξιδέψουμε σε επιλεγμένα σπήλαια πάνω στην Γη. Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε αστρονομικά στοιχεία που να συνδέουν την αστρονομία με τα σπήλαια.
Θα παρακολουθήσουμε από κοντά την έρευνα της NASA και της ESA ( Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) που γίνεται μέσα σε αυτά.
Γιατί είναι σημαντική η εύρεση και η μετέπειτα συλλογή ζωικών, καθώς και ακραιόφιλων οργανισμών από το εσωτερικό τους; Θα μπορούσαν τα αποτελέσματα αυτά των ερευνών, να αποτελέσουν βάση μοντέλων προσομοίωσης συνθηκών ζωής σε άλλους πλανήτες ή ακόμη και σε δορυφόρους του Ηλιακού μας συστήματος;
Πόσο δύσκολο η εύκολο είναι να βρεθεί ζωή έξω από τον πλανήτη μας; Τι σπήλαια θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε στην Σελήνη; Πόσο σημαντικός είναι ο Εγκέλαδος (δορυφόρος του Κρόνου) και η Ευρώπη ( δορυφόρος του Δια) στην προσπάθεια εύρεσής ζωής έξω από τον Γη μας;
Ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε ταξιδεύοντας με την χρονομηχανή μας στο παρελθόν αλλά και στο απρόσμενο μέλλον.

Ομιλητής: Πάνος Καρούτσος, σπηλαιολόγος, μέλος Ωρίωνα.

Χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτηρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτήριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτήριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται πίσω από την πρυτανεία και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:
http://g.co/maps/ntkdq
Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.