Αγαπητοί φίλοι και αγαπητά μέλη του Ωρίωνα,

Σας προσκαλούμε αυτή την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 21:00, στην επόμενη εκδήλωση του «Ωρίωνα». Η βραδιά περιλαμβάνει ομιλία με τίτλο «Η Αστροφυσική μέσα από έναν (ή περισσότερους) υπολογιστές» και ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνο – Νεκτάριο Γουργουλιάτο.

Περίληψη ομιλίας:
«Tο βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο στη γλώσσα των μαθηματικών» (Γαλιλαίος). Για να μεταφράσουμε τα μαθηματικά σε ποσότητες που μπορούμε να συγκρίνουμε με τις παρατηρήσεις και τα πειράματά μας, και τελικά να διαβάσουμε αυτό το θεσπέσιο βιβλίο πρέπει να γίνουν λεπτομερείς υπολογισμοί. Αφού ξεκινήσουμε με μια σύντομη αναδρομή μερικών σημαντικών ανοιχτών ερωτημάτων της Αστροφυσικής, θα προσεγγίσουμε προβλήματα που χρειάζονται κάτι παραπάνω από χαρτί και μολύβι για να απαντηθούν. Θα συναντηθούμε τότε με τις βασικές υπολογιστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την κατανόηση αυτών των προβλημάτων. Σαν παραδείγματα θα συζητήσουμε την εξέλιξη του μαγνητικού πεδίου μέσα σε ένα αστέρι νετρονίων και την αστάθεια ενός αστροφυσικού πίδακα που ξεκινά από τη γειτονιά μιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία. Προβλήματα πολύ περίπλοκα για να λυθούν με το χέρι, αλλά που δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα αν τα προσομοιώσουμε μέσα σε μερικές χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2450219371859313/

Χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτηρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτήριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτήριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται πίσω από την πρυτανεία και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:
https://g.co/maps/ntkdq

Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.

Σας ενημερώνουμε, τέλος, πως μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε για όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου από το site μας www.orionas.gr αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων:
Instagram: https://www.instagram.com/orionasgr/
Facebook: https://www.facebook.com/orionasgr
Twitter: https://twitter.com/orionasgr
Youtube: https://www.youtube.com/user/orionasgr

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
https://www.orionas.gr