Συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών του Ωρίωνα που φέτος φιλοξενούνται από το Τμήμα Γεωλογίας. Η Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα παρουσιάσει το θέμα «Η Αστρονομία συνομιλεί με τις Τέχνες» την Τετάρτη 28/2/2024 και ώρα 20:00 στην αίθουσα 026 του Τμήματος Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Περίληψη ομιλίας
Οι σχέσεις της Αστρονομίας με τη Μουσική απασχολούν διαχρονικά τόσο τους επιστήμονες, όσο και τους καλλιτέχνες προσφέροντας ένα ευρύ πεδίο αλληλεπίδρασης και δημιουργίας. Αν ανατρέξουμε στον 6ο αι. π.Χ. η θεωρία της «Μουσικής των Σφαιρών» που διατυπώθηκε από τους πυθαγορείους αστρονόμους – μαθηματικούς – φιλοσόφους συνδέει την μουσική με την αστρονομία μέσω των μαθηματικών. Σήμερα μιλάμε για τον «ήχο του διαστήματος», όπου αναφερόμαστε στην ηχοποίηση επιστημονικών δεδομένων και την χρήση των μεθόδων αυτών στην επιστήμη, τις τέχνες, την εκπαίδευση και την δημόσια κατανόηση της αστρονομίας.
Η Αστρονομία «συνομιλεί» με την ποίηση καθώς και τις υπόλοιπες τέχνες με σημαντικούς εκπροσώπους τόσο από τον χώρο των επιστημών, όσο και των τεχνών.
Οι William Herschel, Lord Byron, Joseph Haydn, Iannis Xenakis, Johannes Kepler, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Πυθαγόρας μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα κοινό τόπο έκφρασης και επικοινωνίας