website hit counter Ανακοινώσεις

 

Ο «Ωρίων» και ο Δήμος Ναυπακτίας σας προσκαλούν σε μια βραδιά «Ουρανογραφίας» στο λιμάνι της Ναυπάκτου την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Με τη βοήθεια πράσινου λέιζερ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τους σημαντικούς αστερισμούς του καλοκαιριού ενώ με τα τηλεσκόπια του «Ωρίωνα» θα ξεναγηθούν σε όμορφα ουράνια αντικείμενα όπως ο πλανήτης Κρόνος, το σμήνος του Ηρακλή και το δακτυλιοειδές νεφέλωμα.

Η εκδήλωση αρχίζει στις 21:30 και θα διεξαχθεί στην εξέδρα του λιμανιού της Ναυπάκτου.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλο το κοινό.

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητά μέλη του Ωρίωνα,

Σας προσκαλούμε σε μια μεγάλη αστροβραδιά που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26/6 από τις 21:30 στην πλατεία Γεωργίου! Ο Ωρίων συμμετέχει στην 26η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, και την προσπάθεια που καταβάλλει το ΚΕΘΕΑ-Οξυγόνο. Στην αστροβραδιά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει με τα τηλεσκόπια του Ωρίωνα τη Σελήνη, τον Δία, τον Κρόνο και άλλα πολλά ουράνια αντικείμενα! Νωρίτερα, από τις 19:00, διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία από το ΚΕΘΕΑ-Οξυγόνο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλο το κοινό.

 

Σας προσκαλούμε σε μια μουσική βραδιά με αστροπαρατήρηση που θα διεξαχθεί στο Αίγιο την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015. Η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της μουσικής και διοργανώνεται από το Δήμο Αιγιαλείας. Ο «Ωρίων» θα δώσει το παρόν με τηλεσκόπια και ξενάγηση του κοινού στο νυχτερινό ουρανό. Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες στη συνημμένη αφίσα.

Η εκδήλωση αρχίζει στις 21:15 και θα διεξαχθεί στο υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς» του Πολιτιστικού κέντρου «Αλέκος Μέγαρης» [ Χάρτης: https://goo.gl/maps/7taOo ]

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλο το κοινό.

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» σας προσκαλεί στην 3η Ημέρα Ορθολογισμού 2015 που κλείνει τη φετινή σειρά εκδηλώσεων.  Σας περιμένουμε την Τετάρτη 20 Μαΐου και ώρα 7 το βράδυ στο αμφιθέατρο Ι-4 του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Η τρίτη αυτή βραδιά θα έχει θέμα «Πόσο Ορθολογιστές είμαστε;». Θα παρουσιαστούν οι απαντήσεις του κοινού στο ερωτηματολόγιο του ορθολογισμού και θα αναλυθούν τα θέματα που θίγονται. Το κοινό θα εκφράσει την άποψή του σε ερωτήματα όπως «Εξαρτάται η διαμόρφωση ηθικής από τη θρησκεία;», «Μας έχουν επισκεφτεί εξωγήινοι;», «Υπάρχουν μεταφυσικές εμπειρίες;» και άλλα πολλά.

Υπενθυμίζουμε πως στην τελευταία αυτή φετινή εκδήλωση θα δοθεί το σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης από την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων.

Οι «Ημέρες Ορθολογισμού 2015» συνεχίζουν στα χνάρια των περσινών εκδηλώσεων που έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό καθώς και της συνεχούς προσπάθειας του «Ωρίωνα» να προωθήσει τον ορθολογικό και επιστημονικό τρόπο σκέψης. Η σειρά των εκδηλώσεων θα βοηθήσει στο να δοθούν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, φωτίζοντας ζητήματα όπου η κοινωνία δεν έχει αφομοιώσει τη σχετική πρόοδο και τις απαντήσεις που έχει κατακτήσει η επιστήμη. 

Η συμμετοχή στις «Ημέρες Ορθολογισμού» είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλο το κοινό.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1453821444910302/

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» σας προσκαλεί στη 2η Ημέρα Ορθολογισμού 2015 που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου και ώρα 7 το βράδυ στην αίθουσα Ι-10 του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Η δεύτερη αυτή βραδιά θα έχει θέμα «Ορθολογισμός και Ιατρική».

Η πρώτη ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Αναζήτηση της αλήθειας στην ιατρική πράξη». Ο ορθολογισμός χαρακτηρίζει και την ιατρική επιστήμη. Αρχικά θα γίνει παρουσίαση των χαρακτηριστικών της κλασικής Ιατρικής και των εναλλακτικών θεραπειών. Παρουσιάζονται διεξοδικότερα η Ομοιοπαθητική και ο Βελονισμός, η χρήση τους και η θέση της επιστήμης απέναντί τους. Ακολούθως αναφέρονται περιπτώσεις ψευδοεπιστήμης και ιατρικής απάτης. Σχολιάζεται ως παράδειγμα αντιφάσεων η αντιμετώπιση της πανδημικής γρίπης το 2009. Εισηγητής θα είναι ο Δρ Δημήτριος Παπαλάμπρου, παιδίατρος.

Η δεύτερη ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Είναι η ψυχιατρική επιστήμη; Πόσο ορθολογιστές είναι οι ψυχίατροι;». Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία στον κόσμο να απευθυνθεί σε ψυχίατρο αν χρειάζεται βοήθεια. Μήπως έχουν δίκιο οι αρνητές της ψυχιατρικής; Και αν ναι σε τι βαθμό. Πόσο «επιστημονική» ειδικότητα είναι τελικά η ψυχιατρική; Και τελικά είναι, ή έχει νόημα να είναι, ορθολογιστές οι ψυχίατροι; Μια προσπάθεια να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα γίνει από τον ψυχίατρο και αντιπρόεδρο του Ωρίωνα Θεόφιλο Στεργίου

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό προσπαθώντας να δώσουμε απάντηση στο «Γιατί ο κόσμος καταφεύγει σε αντιεπιστημονικές μεθόδους για την υγεία του».

Οι «Ημέρες Ορθολογισμού 2015» συνεχίζουν στα χνάρια των περσινών εκδηλώσεων που έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό καθώς και της συνεχούς προσπάθειας του «Ωρίωνα» να προωθήσει τον ορθολογικό και επιστημονικό τρόπο σκέψης. Η σειρά των εκδηλώσεων θα βοηθήσει στο να δοθούν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, φωτίζοντας ζητήματα όπου η κοινωνία δεν έχει αφομοιώσει τη σχετική πρόοδο και τις απαντήσεις που έχει κατακτήσει η επιστήμη. Πέρα από τις παρουσιάσεις, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει τα σημαντικά αυτά θέματα με τους εισηγητές. Ακολουθεί μία τρίτη και τελευταία «Ημέρα Ορθολογισμού» που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών την Τετάρτη 20 Μαΐου στις 7 το βράδυ. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν τις τρεις «Ημέρες Ορθολογισμού» θα δοθεί σχετικό πιστοποιητικό από την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων την τελευταία ημέρα (20/5).

Η συμμετοχή στις «Ημέρες Ορθολογισμού» είναι ανοιχτή και ελεύθερη για όλο το κοινό.
Facebook event: https://www.facebook.com/events/878456515554208/