website hit counter Ανακοινώσεις

 

Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» προσκαλεί το κοινό σε εισαγωγικά μαθήματα αστρονομίας που απευθύνονται στους νέους στο χώρο της αστρονομίας. Φέτος, τα μαθήματα θα είναι δύο και θα περιλαμβάνουν εισαγωγή στην αστρονομία και την αστροφυσική και εισαγωγή στην αστρονομική παρατήρηση. Θα γίνουν τις Τετάρτες 11 και 25 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης 21:00.

Την Τετάρτη ξεκινάει το πρώτο μάθημα αστρονομίας. Ο φυσικός Αργύρης Δρίβας θα κάνει μια εισαγωγή στις βασικές αστρονομικές έννοιες, τη γέννηση και εξέλιξη του σύμπαντος, τους πλανήτες και τα αστέρια.

Χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτηρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτήριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτήριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται πίσω από την πρυτανεία και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:
http://g.co/maps/ntkdq
Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.

 

Αυτή την Τετάρτη, 3 Μαΐου, στις 21:00, θα διεξαχθεί η επόμενη εκδήλωση του Ωρίωνα. Η ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Εισαγωγή στους ενεργούς γαλαξίες» και ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Δημόπουλος, τελειόφοιτος φοιτητής φυσικής και γραμματέας του Ωρίωνα.

Περίληψη ομιλίας
Τι είναι οι ενεργοί γαλαξίες; Σε τι διαφέρουν από τους υπόλοιπους γαλαξίες; Στην ομιλία θα μάθουμε για τους γαλαξίες Seyfert, τα quasars, τα blazars και τους άλλους τύπους ενεργών γαλαξιών.
Θα απαντήσουμε στο γιατί είναι ενεργοί και στο ποια είναι η μηχανή παραγωγής ενέργειας;
Τέλος, θα εξετάσουμε το πιο διαδεδομένο μοντέλο περιγραφής αλλά και τους τρόπους παρατήρησης των ενεργών γαλαξιών.

Χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτηρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτήριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτήριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται πίσω από την πρυτανεία και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:
http://g.co/maps/ntkdq

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1831195623810999/

Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.
Σας ενημερώνουμε, τέλος, πως μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε για όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου από το site μας www.orionas.gr αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων:
 
Facebook: http://www.facebook.com/orionasgr
Twitter: http://twitter.com/orionasgr
Youtube: http://www.youtube.com/user/orionasgr

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
http://www.orionas.gr

Πρόγραμμα 1ης Ημέρας Ορθολογισμού 2017 - Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 20:00
Αμφιθέατρο Ι4 Συνεδριακού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών


Πληροφόρηση, παραπληροφόρηση και ορθολογισμός
Ιωάννης Τσάκωνας, Αναπληρωτής προϊστάμενος Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Πατρών

Περίληψη: Ο δρόμος προς τον ορθολογισμό είναι ένας δύσβατος δρόμος. Στη σύγχρονη εποχή, όπου τα μέσα του διαδικτύου, ο εκδημοκρατισμός τους και η κοινωνική διαδικτυωσή των αναγνωστών τους έχουν επικρατήσει ως η κυρίαρχη πρακτική της ενημέρωσης, κρύβονται κίνδυνοι για μια αντικειμενική πρόσληψη της πραγματικότητας. Η επιστημονική σκέψη τίθεται εν αμφιβόλω, είτε λόγω επισφαλών επικλήσεων, είτε λόγω υπερπληροφόρησης. Ως εκ τούτου έχουν προκύψει διάφορες στρεβλώσεις της πραγματικότητας με κορυφαία την αναφορά στα 'εναλλακτικά δεδομένα' των συνεργατών του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη ομιλία θα παρουσιαστούν ενδεικτικά φαινόμενα παραπληροφόρησης και θα προταθούν τρόποι διάλυσής τους. Οι τρόποι αυτοί κυμαίνονται από γενικούς έως εξειδικευμένους και από απλά μέσα άσκησης της ευθυκρισίας έως χρήση επιστημονικής πληροφόρησης. Χρησιμοποιώντας αναφορές από το εμβληματικό μυθιστόρημα του Τζώρτζ Όργουελ '1984' θα γίνει μια σύνδεση με την έννοια του αυταρχισμού και θα αναδείξει την ιδέα ότι ο ορθολογισμός -και όχι οι ψευδαισθήσεις του- είναι μέσο απελευθέρωσης του σύγχρονου ανθρώπου και ορθής κοινωνικοποίησής του.


Ορθολογισμός στην ελληνική εκπαίδευση
Αλέξανδρος Βερεκέτης, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός

Περίληψη: Η ελληνική εκπαίδευση συχνά κατηγορείται ότι ενθαρρύνει την αποστήθιση και δεν προάγει την κριτική σκέψη. Η ομιλία διερευνά κατά πόσο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καλλιεργεί την ορθολογική σκέψη και προτείνει τρόπους ενίσχυσης όχι μόνο της κριτικής σκέψης αλλά και της δημιουργικής.


Πόσο χειρότερα θα πάει ο κόσμος επιτέλους; (Μία ψύχραιμη ματιά στα δεδομένα που έχουμε)
Θεόφιλος Στεργίου, Ψυχίατρος, αντιπρόεδρος του Ωρίωνα

Περίληψη: Τα τελευταία 7 χρόνια η χωρά μας και οι άνθρωποί της έχουν υποστεί μια άνευ προηγουμένου απώλεια ποιότητας ζωής εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όμως αυτό δε φαίνεται να είναι ξεκομμένο από μια παγκόσμια λαίλαπα κακοτυχιών, αρνητικών συγκυριών, πολέμων, φτώχιας, πείνας και ακραίων αντιθέσεων της ανθρωπότητας τουλάχιστον τα τελευταία 20 έτη. Κάθε μέρα μαθαίνουμε και ένα καινούριο άσχημο νέο για την ανθρωπότητα και το μέλλον της. Και σα να μην έφταναν αυτά, πράγματα που θεωρούσαμε μέχρι πρότινος μεγάλα άλματα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων, αποδεικνύονται ότι δεν ήταν παρά παιχνίδια κέρδους μεγάλων κολοσσών εταιρειών (φαρμακευτικών, εταιριών όπλων, ερευνητικών επιχειρήσεων κα). Πριν 30 περίπου χρόνια, η κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, έκανε την ανθρωπότητα να πιστέψει ότι ο πόλεμος τελείωσε. Υπήρχε διάχυτη η αισιοδοξία για το μέλλον και η παγκόσμια κυριαρχία των φιλελεύθερων πολιτικά και καπιταλιστικών οικονομικά κοινωνιών φάνηκε να είναι η λύση για όλα τα προηγούμενα δεινά.
Τι μπορεί όμως να πήγε τόσο στραβά για να φτάσουμε εδώ που είμαστε πλέον; Μήπως τελικά τα άσχημα χρόνια είναι απλά μια παρένθεση στην πορεία του κόσμου προς τη βελτίωση; Ή μήπως θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο; Υπάρχει ελπίδα; Ή κάπου έχουμε κάνει λάθος; Και εν τέλει, ποιο είναι αυτό το λάθος; Μήπως απλά διαβάζουμε λάθος τα στοιχεία;

 

Πρόγραμμα 2ης Ημέρας Ορθολογισμού 2017 - Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 20:00
Αμφιθέατρο Ι4 Συνεδριακού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών


Οικονομικός Αναλφαβητισμός και Πολιτική Άγνοια στις Σύγχρονες Δημοκρατίες
Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκουσα Θεωρία Ορθολογικής Επιλογής στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης.

Περίληψη: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις δημοκρατίες είναι η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης των ψηφοφόρων και η ταυτόχρονη ύπαρξη συγκεκριμένων γνωστικών προκαταλήψεων. Οι σχετικές εμπειρικές έρευνες από τα οικονομικά, τις πολιτικές επιστήμες και την ψυχολογία μας δείχνουν ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, όχι μόνο δεν είναι καταρτισμένοι σε ζητήματα πολιτικής και οικονομίας, αλλά συνήθως έχουν πλήρη άγνοια ή παρανοήσεις για πολύ βασικά θέματα που αφορούν τη δική τους χώρα ή την ευρύτερη διεθνή κοινότητα. Δεν κατανοούν ή παρανοούν στοιχειώδεις έννοιες οικονομικών, δεν γνωρίζουν γεγονότα της επικαιρότητας και δεν αντιλαμβάνονται τη σχέση όλων αυτών με τις αντίστοιχες πολιτικές που προτείνονται ή εφαρμόζονται. Επιπλέον διαθέτουν κάποιες βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που βασίζονται σε λανθασμένες αντιλήψεις και σε γνωστικές πλάνες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται πολιτική άγνοια και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον θεσμό της δημοκρατίας.


Η λογική ως τρόπος έκφρασης, η επιχειρηματολογία και ο δρόμος προς τον ορθολογισμό στο δημόσιο λόγο και διάλογο
Κατερίνα Καραδημήτρη, Προπονήτρια ρητορικής, ιδρυτικό μέλος της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδος

Περίληψη: Στην εποχή των ψεύτικων ειδήσεων και του έντονα συναισθηματικού πολιτικού λόγου, υπάρχει χώρος για ορθολογισμό; Παρότι η τεχνολογία και η κοινωνική δικτύωση έχουν δώσει πολλούς νέους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών, ο δημόσιος διάλογος απειλείται, λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας των ακραίων πολιτικών ιδεολογιών και της αίσθησης αβεβαιότητας που επεκτείνεται στις δυτικές κοινωνίες. Για να επιστρέψει η λογική στο δημόσιο λόγο χρειάζεται θωράκιση από τον λαϊκισμό, ενημέρωση και παρρησία. Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που θα βοηθήσουν την κοινωνία να επιστρέψει σε μία πιο ψύχραιμη και προσοδοφόρα έκφραση;


Ορθολογικότητα, Ελευθερία και Πατερναλισμός: Από την "ζοφερή επιστήμη" στο "nudge"
Αριστείδης Χατζής , Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Περίληψη. Ο Φιλελευθερισμός στον 19ο αιώνα είχε έντονα τα στοιχεία μια ελιτίστικης ιδεολογίας. Συνδεδεμένος με την αστική τάξη και τις μορφωμένες ευκατάστατες ελίτ απέρριπτε συνήθως την καθολική ψηφοφορία. Για τους πρώτους φιλελεύθερους το δικαίωμα της ψήφου έπρεπε να συνοδεύεται από ευθύνη και ωριμότητα που σου προσέδιδε η ιδιοκτησία, ο πλούτος ή η εκπαίδευση. Η μεταμόρφωση του φιλελευθερισμού ξεκίνησε με τη σύνδεσή του με την οικονομική θεωρία μετά την οριακή επανάσταση (marginal revolution) στα οικονομικά που έδωσε έμφαση στην υποκειμενικότητα των προτιμήσεων. Οι φιλελεύθεροι υιοθέτησαν σταδιακά αλλά πλήρως τη βασική ιδέα της οικονομικής ορθολογικότητας: το κάθε άτομο είναι ο καλύτερος κριτής των συμφερόντων του – κανείς, κατά τεκμήριο, δεν μπορεί να αποφασίσει καλύτερα για τις δικές του υποθέσεις. Όμως αυτή η ιδέα των οικονομολόγων δέχθηκε κριτική ήδη από τον 19ο αιώνα. Επειδή οι οικονομολόγοι θεωρούσαν τις προτιμήσεις όλων των ανθρώπων ως ισάξιες, η επιστήμη τους κατηγορήθηκε ως «ζοφερή». Αλλά από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα οι φιλελεύθεροι και οι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν τον ίδιο αντίλογο: τα άτομα δεν είναι και τόσο ορθολογικά, κάποιου είδους πατερναλισμός είναι πάντα απαραίτητος για να τα προστατεύσει από τα λάθη τους. Τα συμπεριφορικά οικονομικά, που ασκούν πλέον σημαντική επιρροή στην οικονομική επιστήμη, αμφισβητούν την βασική προκείμενη των οικονομολόγων, θεωρούν ότι τα άτομα κάνουν συστηματικά λάθη και υποστηρίζουν έναν ήπιο είδος πατερναλισμού που έχει τη μορφή της απλής παρώθησης (nudge). Μάλιστα ονομάζουν αυτόν τον πατερναλισμό «φιλελεύθερο». Είναι όμως;

 

Ο «Ωρίων» ανακοινώνει τη διεξαγωγή των φετινών «Ημερών Ορθολογισμού» στην Πάτρα, τις Τετάρτες 22 και 29 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο Ι4 του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι «Ημέρες Ορθολογισμού» επανέρχονται ανανεωμένες και φέτος θα επεκταθούμε σε βαθύτερα ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά και την κοινωνική οργάνωση. Μεταξύ άλλων, θα μας απασχολήσει η ανάπτυξη της ορθολογικής σκέψης στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο ορθολογισμός στη δημοκρατία, η ανάπτυξη ενός ορθολογικού τρόπου επικοινωνίας και ανταλλαγής επιχειρημάτων μεταξύ των πολιτών, η πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση ενώ θα απαντήσουμε και ένα φλέγον ερώτημα: τελικά η ανθρωπότητα οδεύει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;
Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα από το facebook event https://www.facebook.com/events/1851534105088175/ των ημερών ορθολογισμού, δηλώστε συμμετοχή και προσκαλέστε τους φίλους σας καθώς και από το site των Ημερών Ορθολογισμού: www.rationality.gr

Η είσοδος στις Ημέρες Ορθολογισμού είναι ελεύθερη για όλο το κοινό ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθεί και αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων»
http://www.orionas.gr