website hit counter Δραστηριότητες ακαδημαϊκής χρονιάς 2005-2006

Μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2005 και του Αύγουστου του 2006 πραγματοποιήθηκαν οι εξής δραστηριότητες από την Εταιρεία μας:

  • 18 διαλέξεις και παρουσιάσεις πάνω σε θέματα ερασιτεχνικής αστρονομίας, αστροφυσικής, κοσμολογίας και φυσικής από μέλη του συλλόγου και προσκεκλημένους ομιλητές:

4 Οκτωβρίου

Ανταπόκριση από το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας-Δραστηριότητες Καλοκαιριού 2005

Αντωνόπουλος Παναγιώτης

18 Οκτωβρίου

Η μορφολογία του Άρη και η αντίθεση του 2005

Ζαφειρόπουλος Βασίλης

25 Οκτωβρίου

Oριακοί Αστέρες Ηλίου(Ηe)

Γουργουλιάτος Κώστας

8 Νοεμβρίου

Μελέτη και κατασκευή αυτοματοποιημένου μετεωρολογικού σταθμού

Πανίτσας Κυριάκος

22 Νοεμβρίου

Ο Ήλιος: κηλίδες, εκλάμψεις και άλλα φαινόμενα

Κουλουμβάκος Θανάσης

7 Δεκεμβρίου

Tα αντικείμενα του καταλόγου Μessier

Ζαφειρόπουλος Βασίλης

16 Δεκεμβρίου

Οπτική παρατήρηση-εκτίμηση λαμπρότητας μεταβλητών αστέρων

Κορώνης Γιώργος

10 Ιανουαρίου

Κλιματολογικές Αλλαγές

Αντωνακόπουλος Γρηγόρης

7 Φεβρουαρίου

Ένα όργανο της αστρονομίας: Ο Εξάντας

Ζαφειρόπουλος Βασίλης

17 Φεβρουαρίου

Αστροφωτογράφηση με μια SLR ψηφιακή μηχανή

Χριστοδουλόπουλος Κώστας

28 Φεβρουαρίου

Μάθημα Ουρανογραφίας:O Ουρανός της Άνοιξης

Ζαφειρόπουλος Β. Αντωνόπουλος Π.

14 Μαρτίου

Ηλιακές και Σεληνιακές Εκλείψεις

Νικολουδάκης Νίκος

21 Μαρτίου

Δορυφορική Τηλεόραση

Πανίτσας Κυριάκος

4 Απριλίου

Η ολική έκλειψη της 29ης Μαρτίου-Αποστολή στο Καστελόριζο

Συλλογική Παρουσίαση

11 Απριλίου

Το Ηλιακό Τηλεσκόπιο CAST (Cern Axion Solar Telescope) του CERN

Ζιούτας Κωνσταντίνος

2 Μαΐου

Αστρονομικά Προγράμματα και Εφαρμογές για χρήση σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή

Αντωνόπουλος Παναγιώτης

9 Μαϊου

Αστροφωτογραφία και επεξεργασία με ccd camera

Ρίζος Φώτης

16 Μαΐου

Το φαινόμενο της μετάλλαξης σε κοσμική κλίμακα

Ζαφειροπούλου ΦιλαρέτηΜετά το τέλος κάθε διάλεξης, όποτε οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν, ακολουθούσε παρατήρηση με τα τηλεσκόπια του συλλόγου και των μελών.

 

Ημερομηνία

Περιοχή

11 Οκτωβρίου

Πανεπιστήμιο (Κτήριο Β)

1 Νοεμβρίου

Πλατάνι

29 Νοεμβρίου

Πλατάνι

27-29 Απριλίου

Πιτίτσα

26-28 Μαϊου

Πιτίτσα

23-25 Ιουνίου

Παναχαϊκό

21-22 Ιουλίου

Πάρνωνας

24-26 Αυγούστου

Παναχαϊκό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανοιχτές για το κοινό παρατηρήσεις όταν λάμβαναν χώρα αστρονομικά φαινόμενα:

-Δευτέρα 3 Οκτωβρίου: Παρατήρηση της μερικής έκλειψης Ηλίου, στην αυλή του κτιρίου Β στο Πανεπιστήμιο.

- Δευτέρα 17 Οκτωβρίου: Πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Πάτρας-στην Πλατεία Γεωργίου- παρατήρηση της Σελήνης (Πανσέληνος) και του πλανήτη Άρη με την προσέλευση τουλάχιστον 600 ατόμων.

- Τετάρτη 29 Μαρτίου: Παρατήρηση της μερικής έκλειψης Ηλίου, στην αυλή του κτιρίου Β στο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή τουλάχιστον 500 ατόμων και στην Πλατεία Γεωργίου σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια ΚΑΠΑ, όπου προσήλθαν πάνω από 1000 άτομα.

- Τετάρτη 9 Αυγούστου: Στήσιμο τηλεσκοπίων στο λιμάνι της Πάτρας, στο Θεατράκι, για παρατήρηση της αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

  • Έκδοση Αστρονομικού Ημερολογίου 2006 με θέμα «Πανόραμα Πατρών ΙΙ», αφιερωμένο στην Πάτρα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006». Περιλάμβανε σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Πάτρας από τα έτη 1900 έως 1930.

  • Κοπή πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας στις 10 Ιανουαρίου.

  • Αποστολή 11 μελών της εταιρείας στο μακρινό Καστελόριζο για την κάλυψη της Ολικής Έκλειψης Ηλίου της 29ης Μαρτίου 2006. [Φωτό] [Αστροφωτό] [Site]

  • Οργάνωση εκδρομής στην Αθήνα στις 20 Μαΐου, στο Ευγενίδειο Πλανητάριο για παρακολούθηση παραστάσεων του ψηφιακού πλανηταρίου, η οποία τελικά ακυρώθηκε επειδή δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων.

  • Την σχολική χρονιά 2005-06 ο «Ωρίωνας», κατόπιν πρόσκλησης, συνεργάστηκε με σχολεία στις εξής δραστηριότητες:

- Συμμετοχή στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Δευτέρας τάξης του 17ου Γυμνασίου Πάτρας που εκπονήθηκε, με θέμα: "Σύμπαν, Γη και Άνθρωπος: H ανθρώπινη παρέμβαση σε αλληλένδετα περιβάλλοντα", με ομιλίες μελών μας για αστρονομικά θέματα, έκθεση αστροφωτογραφίας και παρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος στους γονείς και στο κοινό της Πάτρας στις 1 & 2 Ιουλίου του 2006.


- Συμμετοχή σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα του 1ου ΤΕΕ Γαλατσίου που πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Πάτρα τον Μάρτιο του 2006, με την διενέργεια διαλέξεων αστρονομικού περιεχομένου και παρατήρησης με τηλεσκόπια.


- Παρουσίαση, στα τμήματα της δευτέρας λυκείου, που διδάσκονται το επιλεγόμενο μάθημα της αστρονομίας του Αρσάκειου Λυκείου και του Λυκείου Παραλίας, σχετικά με την αποστολή της εταιρείας μας στο Καστελόριζο τον Μάρτιο του 2006 για την κάλυψη της ολικής έκλειψης ηλίου.

  • Συμμετοχή στην Διαστημική Κατασκήνωση της ESA (European Space Agency), η οποία διεξήχθη από τις 18 έως τις 31 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο, όπου διέμειναν 150 παιδιά ηλικίας από 7-17 ετών και είκοσι συνοδοί, από όλες σχεδόν τις 17 χώρες-μέλη της ΕSA.

Κατόπιν πρόσκλησης, ο "Ωρίων" έλαβε μέρος στις δραστηριότητες των παιδιών αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος των επιστημονικών δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με την αστρονομία, όπως βραδινές παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, μάθημα ουρανογραφίας με χρήση χαρτών του ουρανού και green-laser, έκθεση αστροφωτογραφίας των μελών μας, παρατήρηση του ήλιου με τη βοήθεια διαφόρων φίλτρων, έκθεση τηλεσκοπίων, διαλέξεις για τις βασικές μεθόδους αστροφωτογράφησης και τους τύπους των τηλεσκοπίων, επίδειξη αστροφωτογραφίας.

  • Δημιουργία της πρώτης δωρεάν, ελληνικής, δημόσιας αστρονομικής εγκυκλοπαίδειας: www.astronomia.gr , η οποία άνοιξε για το κοινό στις 29 Αυγούστου 2006. Οργανώθηκε στα πρότυπα της wikipedia με στόχο την προαγωγή της γνώσης για την αστρονομία. Η εγκυκλοπαίδεια βασίζεται στους επισκέπτες, για την προσθήκη νέων και την τροποποίηση υπαρχόντων άρθρων.